Hírek Sport Térség

Hat Európa-bajnoki bronzéremmel tértek haza a szegedi, pécsi és kaposvári egyetemisták

Hat bronzérmet szerzett a magyar egyetemi válogatott a sárkányhajósok Európa-bajnokságán Moszkvában. A hajóban a Szegedi Tudományegyetem 8 hallgatója mellett pécsi és kaposvári egyetemisták küzdöttek az érmekért. A csapat nemrég érkezett haza a 2019 European Dragon Boat and Club Championship elnevezésű versenyről.

A sárkányhajósok Európa-bajnokságát 2019. július 17-21. között rendezték meg Moszkvában. A versenyre a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával 23 fős egyetemi válogatott utazott, a csapat 8 tagja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, tízen a Pécsi Tudományegyetemen, öten pedig a Kaposvári Egyetemen tanulnak.

– Az SZTE csapata a MEFOB Sárkányhajó bajnokságon, ami az Európa-bajnokság válogatója volt, a legtöbb versenyszámot megnyerte, ez alapján kvalifikáltuk magunkat az EB-re és az egyetemi válogatottba. Az egyetemi válogatott létrehozását és kiutazását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szorgalmazta és támogatta, így jött létre a 23 fős küldöttség, amellyel most részt vettünk a moszkvai EB-n – mondta el Szász Róbert, a Szegedi Tudományegyetem versenyzője és csapatvezetője.

A Moszkvába utazó keret összeállítása után a Pécsi Tudományegyetem szervezte az edzőtábort a versenyzőknek Orfűn, a pécsiek minőségi munkát végeztek, tette hozzá a szegedi egyetem csapatának kapitánya. Mint mondta: nem igazán tudták felmérni, hogy milyen esélyekkel indulnak, mert a moszkvai EB-n nem volt külön egyetemi kategória.

– A Szegeden tavaly megrendezett sárkányhajó világbajnokság után volt némi elképzelésünk arról, hogy mi vár ránk, milyen egy világverseny. Az viszont kérdéses volt, hogy milyen helyezéseket tudunk majd szerezni Moszkvában. Az sem könnyítette a feladatunkat, hogy voltak olyan csapatok, amelyek sárkányhajósokból álltak össze, de olyanok is, amelyekben olimpiai válogatott kenusok eveztek. – fogalmazott.

 

 

A válogatott SZTE-s tagjai: Böröcz Renáta a BTK végzős hallgatója, Kéri Adrianna negyedéves az ETSZK ápoló szakán, Barna Eszter az ÁJTK negyedéves jogász hallgatója, Neumann Kinga végzős testnevelőtanár szakos hallgató a JGYPK-n, Karnok Máté a TTIK harmadéves fizika szakos hallgatója, Vincze György Erik biológia mesterszakos hallgató a TTIK-n, Szegvári Olivér pedig másodéves, rekreáció szakon tanul a JGYPK-n. A moszkvai Európa-bajnokságon 10 és 20 fős hajókban versenyeztek a résztvevők, a tornán hat nemzet vett részt.

– Szoros volt a verseny időbeosztása, négy nap alatt 9 versenyszámban, 15 futamon vettünk részt. Ez nagyon megterhelő volt, nagyon elfáradtunk. Magából a városból sajnos semmit sem láttunk, de mindezek ellenére nagyon boldogok vagyunk, hogy 6 bronzérmet sikerült szereznünk. – hangsúlyozta Szász Róbert.

Hozzátette: a legküzdelmesebb a 10 fős férfi 200 méteres sprint volt, itt nagy csatát vívtak az örményekkel.

A szegedi egyetem csapatának kapitánya kiemelte, elégedettek és büszkék az eredményre, és szeretnénk megköszönni a támogatást a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, valamint a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának, valamint hálásak a nagyfokú rektori, illetve kancellári támogatásért is. A továbbiakban a céljuk az, hogy a szövetséggel együttműködve népszerűsítsék az egyetemisták körében a sárkányhajózást. Ehhez nem kell élsportolónak lenni, bárkit szívesen fogadnak, aki szeretne velük sárkányhajózni.