Makó Színes

Székelykapun át vezet út a makói kempingbe

Különleges bejárat fogadja mostantól a népszerű Maros-parti szálláshelyre érkezőket. A tölgyfából készült míves székelykapu Réti Zoltán erdélyi fafaragó mester keze munkáját dicséri.

Nem mindennapi esemény részesei voltak azok, akik július 19-én látogattak a makói kempingbe, ahol egy összehangolt csapatmunkát követően, nagyjából három óra alatt állítottak össze egy székelykaput. – Régóta dolgozom fával, de az, ami most itt történik, számomra is újdonság és hatalmas élmény – lelkesedett Bárdi Andrea.  A többek között homokfestéssel és fafaragással is foglalkozó, ismert helyi művésztanár a közösségi média egy szakmai csoportjában került kapcsolatba a kapu alkotójával. Az alsócsernátoni fafaragó invitálta meg a feladatokban való részvételre, amire ő örömmel vállalkozott.

navigate_before
navigate_next

A közös munka és beszélgetés során kiderült, Réti Zoltán nagyjából negyven esztendeje foglalkozik mesterségével, amelyhez az inspirációt asztalos édesapjától kapta. – Megfente a vésőket, előkészítette a deszkát és mindig biztatott. Az első komolyabb alkotásom egy kopjafa és egy virágtartó volt, amelyeket 14 éves koromban készítettem, és amiket még ma is őrzök – mesélt pályája indulásáról a makói kapu megálmodója, akinek közel egy esztendejébe telt vállalásának teljesítése. – A zsindelyt leszámítva minden darabja tölgyfából készült. Régen egy szénával megrakott szekérnek kellett átférnie alatta, most a kérés szerint egy emeletes busz is át tud haladni majd itt – tudtuk meg az eredeti, háromszéki székelykapuról, amelynek belső oldalára Réti mester egy tulipános, olvasatos mintát faragott a különböző női életszakaszokat megjelenítve. Külső részét pedig gyönyörű, székely díszítő motívumokkal látta el, keleti oldalán a nappal, a nyugatin a holddal és a csillagokkal. A kétsoros galambdúc alatt a hely funkciójához legjobban illő felirat található: „Térj be hozzánk vándor, ha erre visz az utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad.”

?
?
?
?
navigate_before
navigate_next

 – A fa könnyen formálható és melegsége van, amely nagyon közel áll az emberhez, mert a bölcsőtől a koporsóig elkísér bennünket. Soha nem akartam mással foglalkozni és most jóleső érzés, hogy szép és az országútról is látható helyre került a kapum – vallotta Réti Zoltán, akinek örömében osztozott a megrendelő is. – Régi vágyunk valósult meg most, mert eddig nem volt igazi bejáratunk. Több alkalommal jártam már Erdélyben, ahol nagyon megtetszettek ezek a műremekek, amelyek kiválóan harmonizálnak a természetközeli világgal, ami a szálláshelyünket is jellemzi – tájékoztatott Tóth István. A közel negyven esztendeje működő, a környezet szépségét és csendjét kínáló tízhektáros Camping Motel Makó tulajdonosa a csodás székelykaput lányának és fiának állíttatta, de bárki megtekintheti, aki ellátogat a területre.

?
?
navigate_before
navigate_next