Belföld Hírek

Újabb pengeváltások az MSZP és a DK között

Szinte kódolva van a nagy ellenzéki összefogás összeomlása az alapján, ahogy a DK az együttműködés helyett egyre látványosabban újabb és újabb kemény üzeneteket küld az MSZP-nek. A Gyurcsányékhoz húzó hírportál Szekeres Imre lealkoholistázásával, a Momentum pedig az „összegyurcsányozódástól” való félelemmel színesíti az ellenzéki összefogást – írja a Magyar Hírlap.

Elnézve az ellenzéki pártok úgynevezett nagy választási összefogását, olykor új értelmet nyer a mondás: „akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségre”. Hogy mennyire hamis és hiteltelen is az ellenzék választási szövetsége, az pontosan lemérhető a balliberális pártok propagandasajtójának egymással szembeni, egyre ellenségesebb hangvételén.

A DK kvázi házi médiumaként működő Nyugati Fény online portál ezúttal – a DK és a Momentum nevében – kifejezetten megalázó hangvételben ment neki az MSZP-nek, illetve Szekeres Imre szocialista politikusnak. A hírportál az MSZP online szócsöveként működő Hírklikk oldalt nemes egyszerűséggel szocialista propaganda portálnak, a Hírhugó online lapot pedig MSZP-s szennylapnak nevezte. Mindezt abból az apropóból írták, hogy az általuk „alkoholkedvelőnek” titulált Szekeres Imre kritizálni merte a Gyurcsány-pártot, miután az megszavazta az EP-ben Ursula von der Leyent az Európai Bizottság élére. Érdekes módon sem Szekeres, sem az egyre gyengülő szocialista párt sem utasította vissza érdemben a sértegetéseket. Sőt. Minden bizonnyal az MSZP és a DK közötti erőviszonyoktól egyáltalán nem függetlenül, de Szekeres Imre a Facebookon és MSZP közeli portálokon is – szinte bocsánatkérő módon – azt írta, „bár úgy volt, ő nem is azzal érvelt, hogy a DK meg a Momentum együtt szavazott a Fidesszel”.

A kölcsönösen ellenséges hangvétel ismét megerősíti: a versengő balliberális pártok egyre bizalmatlanabbak egymással, így pedig egyre kevésbé sikerül a nagy ellenzéki összefogás működőképességének a látszatát is fenntartani. Még az EP-választáson legjobban szereplő DK–Momentum sem bízik meg egymásban.

A kialakult helyzet furcsaságát jól mutatja a VI. kerületi „összellenzéki” polgármesterjelölt, a momentumos Soproni Tamás legutóbbi nyilatkozata is, miszerint: „Nem akarták összegyurcsányozni magukat a Momentum politikusai, ezért maradtak ki korábban az ellenzéki összefogásokból. Mostanra azonban összecsiszolódtak.” Az „összegyurcsányozódástól” rettegő Momentum összecsiszolódása a DK-val viszont olyannyira nem sikerült eddig mindenhol, hogy Karácsony Gergely kudarcos polgármesterségének a kerületében, Zuglóban például a Momentum jelenleg Janicsák István énekest akarja önálló jelöltként elindítani a DK-s támogatással a Rózsadombról odaejtőernyőzött, hivatalos összellenzéki jelölttel, a szocialista Horváth Csabával szemben.

Emellett a Momentum és a DK többek között Debrecenben is szemben áll egymással, ahol az őszi választáson az ellenzék Momentum–Jobbik–LMP hármasával szemben a DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás-négyes jelöltje indul majd. De Csepelen is ellenkező oldalon áll a DK és a Momentum, legutóbb pedig Szolnokon lépett ki az összellenzéki, DK-s támogatású jelölt mögül az ezek szerint az „összegyurcsányozódástól” azért még nem kis részben félő Momentum.

Az MSZP mellett a nagy ellenzéki összefogás eddigi legnagyobb vesztese az LMP és Jobbik. E pártok gyakorlatilag a megszűnésük elismerésével felérő módon, még a szocialistáknál is némábban asszisztálnak a közéletből való kiszorításukhoz.