Csikota József, a Makói Magán Zeneiskola alapítója, karnagya és igazgatója nemrég egy rangos kitüntetést vehetett át a Szegedi Tudományegyetem rektorától. A mestertanári kitüntetést az elmúlt években elért eredményéért, kitartó munkájáért kapta az adjunktus úr.

– Pontosan, mi ez a mestertanári kitüntetés és kik kaphatnak ilyet?

– Ezt a kitüntetést az egyetemen oktatók kaphatják meg, akik hosszú éveken keresztül kimagasló eredményt érnek el az egyetemi oktató munka során. Ezt a komoly kitüntetést az egyetem rektora adja át személyesen. Megtiszteltetés számomra, hogy én is megkaptam.

– Mióta tanít az egyetemen?

– 20 éve, amikor ugyanis megalapítottam a koncert fúvószenekart és 6 évvel ezelőtt létrehoztam a fúvós karmester képzést, amelynek szakfelelős tanára vagyok. Oktató munkám során számos nemzetközi sikert értünk el tanítványaimmal nemzetközi versenyeken, koncerteken, lemez és rádiófelvételeken. Karmester növendékeim nemcsak amatőr, hanem professzionális zenekarok karnagyai lettek. Oktató tevékenységem során rendszeresen hívnak vendégkarmesternek, zsűritagnak, zsűrielnöknek és vendégoktatónak külföldi egyetemekre, így a Chicago-i, a Buffalo-i, San Francisco-i, New York-i és a Moszkva-i felsőoktatási intézménybe.

– Gratulálunk! Kicsit menjünk vissza az időben: hogyan lett az apátfalvi gyermekből zenepedagógus?

– Gyerekként Borbély Bandi bácsihoz jártam zeneórára és trombitán játszottam. Amikor gyakoroltam, édesapám sokszor bejött a szobába és láttam, hogy milyen büszke volt rám. Ez is ösztönzött abban, hogy zenész legyek, mert láttam, milyen jó másoknak örömet szerezni a zenével. A tanulmányaimat először Szegeden a Zeneművészeti Karon kezdtem, ahol zenetanári diplomát szereztem. Utána Budapesten fúvóskarmester szakon végeztem, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneelmélet és karvezetés diplomát szereztem. Oroszországban a doktori fokozatot a Moszkvai Zeneművészeti Egyetemen végeztem el, illetve az intézményvezetéshez szükséges diplomát Szegeden kaptam meg. 25 évvel ezelőtt alapítottuk meg feleségemmel a Magán Zeneiskolát: akkor 120 diákkal és 8 tanárral, ma már szinte a tízszeresére nőtt az intézmény.  

– Hogyan jött az ötlet, hogy megalapítsák a Magán Zeneiskolát?

– Először csak zenét tanítottunk a városszéli gyereknek, majd jelentkezett a művészetoktatási igény, nemcsak a városszéli tanulók részéről, hanem a környező falvakban is, így elkezdtük az oktatást Kiszomboron, Maroslelén és Földeákon. Nemcsak a létszám nőtt, hanem a művészeti ágak is, mivel a zene mellett bevezettük a képzőművészetet és a tánctagozatot. Az oktatás mellett a kulturális élet is fellendült, hiszen a hozzánk járó gyerekeket felléptettük számos koncerten, táncbemutatón és kiállításon.

A 25. jubileumi tanév keretében több rendezvény volt, többek között világ fúvószenekari konferenciát szerveztünk, melynek gáláján több, mint 700-an játszottuk a magyar himnuszt. A Világ Fúvószenei Szövetség elnökségi tagjaként, és a Kelet-európai Fúvószenei Szövetség elnökeként nemzetközi kapcsolataim kiterjedtek és széleskörűek, így együtteseink rendszeresen fellépnek külföldön hangversenyeken, fesztiválokon és versenyeken, ahonnan mindig dobogós helyezéssel térünk haza.

– Mi az ideológiája?

– Az egyik zeneszerző mondta, hogy a zene katarzis élményétől jobbá válnak az emberek. Meggyőződésem, hogy egy-egy jó koncert után a hallgatóság és a zenészek egyaránt pozitív energiával töltődnek fel és nyitottabbak, egymás felé fordulóbbak lesznek, így kézzel fogható, hogy örömet tudunk szerezni nekik a zenénk által. Ezekre a pozitív élményekre neveljük tanulóinkat már kisgyermek koruktól kezdve és felnőtté válva boldogabb jövő vár rájuk, gazdagabb lesz a lelkiviláguk, értékeket látó és tisztelő felnőttekké válnak a társadalomban, akikkel mind a mai napig jó barátságot ápolunk.

Képek: Archívum.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest