Színes

Nyáron sem pihen a Forgatós Táncegyüttes

A táncegyüttest számos fellépés és bemutató várja a következő hónapokban, többek között a Trianon című rockopera bemutatóira és a Fölszállott a Pávára is készülnek, de augusztus 20-án két helyszínen, Budapesten és Makón is színpadra állnak majd.

– Folyamatosan dolgozunk, nagyon sok felkérésünk van, és a makói és környező települések mellett a Koltay testvérpárral folyamatosan dolgozunk. Készülünk a Trianon című rockoperánának a bemutatóira, de mint ahogy mindenki tudja, a százéves évforduló kapcsán az alkotókat egy olyan megkereséssel illették, hogy a nagy, országjáró turnét, ami 10 előadásból állt volna, az most képviseljen egy szűkebb keretet, és a százéves évforduló alkalmából a budapesti, nagy előadást követően 2020-ban kerüljön sor egy olyan országos turnéra, ami határon átnyúlva a kint élő magyarságot is megszólítja – mondta el portálunknak Doktor-Bagaméri Andrea. Az együttes asszisztensétől továbbá megtudtuk, szeptember elsején Mórahalom, várossá avatásának 30 éves évfordulóján mutatják be a darabot.

– Készülünk a Pávára is, nagyon bízunk abban, hogy július 31-én olyan válasz érkezik a Hagyományok Házából, hogy ott lehetünk szeptember 14-én a válogatóműsoron, illetve készülünk az együttes tízéves jubileumára, amit reményeink szerint december elsején, vasárnap, Advent első vasárnapján fogjuk megtartani, illetve felkérések érkeztek már augusztus közepétől, végétől Makó különböző városrészeinek a városnapi rendezvényeire, úgyhogy ezekre valamennyire csoportunkkal dolgozunk – fogalmazott Doktor Bagaméri Andrea.

Augusztus 20-án ráadásul két helyszínen, délelőtt Budapesten, délután pedig Makón lépnek színpadra.

– A Turay Ida Színház felkért bennünket, hogy Budapesten, a nyolcadik kerületben lesz egy rendezvény, amire a Forgatós Táncegyüttest meghívták, annak a rendezője is a Koltay Gábor lesz, és ami még szintén nagy dolog, hogy október hatodikán, az Aradi vértanúk emlékére szintén egy Turay Ida Színház vezetősége is felkérte a Forgatóst, hogy a Kossuth-mauzóleum előtt tartsunk egy nagyszabású bemutatót, mivel mi foglalkozunk 1848-as darabokkal. Itt is közösen fogjuk csinálni, a Forgatós és a Kormorán is, úgyhogy mint a programokból is látszik, folyamatosan együttműködve dolgozunk – hangsúlyozta Doktor László, akitől továbbá megtudtuk, a Szegedi Ifjúsági Centrum átadóünnepségén is színpadra állnak szeptember elején, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz majd.

– Izgalmas a Forgatós Táncegyüttesnek ez az éve is, tényleg nagyon sok új anyagot tanulunk, általam koreografált darabokat, koreográfiákat, táncszínházakat, illetve hívunk meg néha külsős koreográfust, azok is tanítanak az együttesnek. Pont az a lényege ennek, hogy ez egyfajta kultúrpolitika is, de én nagyon szeretem, hogyha van vérfrissítés, nem szeretném, hogy egyoldalú legyen, hogy csak Doktor László tanít és kész, hanem jöjjön ide másfajta pedagógiai szemlélet, másfajta módszertan, ismerjék meg a táncosaink egy másik koreográfusnak a módszertanát, mert ettől nagyon izgalmas – emelte ki a művészeti vezető.

Az együttes művészeti vezetőjét még 2018-ban kérte fel egy civil kezdeményezés, hogy a moldvai csángó magyarságnak a magyar nyelv ápolása, továbbörökítése céljából egy alapítványba kurátor legyen, és vegye át azt a művészeti tevékenységet, ahol a tánc mellett a helyi hagyományok, mint népdal, népmese továbbörökítése, „visszatanítása” meg tudjon történni – idézte fel Doktor-Bagaméri Andrea. Ennek az alapítványi kezdeményezésnek a kapcsán gyűjtöttek már kint rászoruló családoknak ruhákat, játékokat, továbbá a kinti magyar nyelvű iskolába olyan tankönyveket, mesekönyveket, daloskönyveket, amelyek segítik kinti pedagógusok munkáját. A diákoknak tanulmányi eredményük jutalmául az idei évben július 28-tól augusztus 1-ig Uzonkafürdőn rendeznek egy tábort, melynek keretében bennünket kértek fel, hogy tanítsunk nekik népi játékokat, dalokat, a saját táncukat, illetve kis Magyarországról ismertessük meg őket a mi népszokásainkkal. Mi ennek örömmel tettünk eleget, hiszen rendszeren járunk gyűjteni Erdély különböző pontjaira, és ez most egy nagyon szép dolog, hogy összekapcsolják a mi magyarságérzetünket az ő, moldvai gyerekeknek a magyarságérzetével és taníthatjuk őket, ez számunkra nagy megtiszteltetés – fogalmazott Doktor-Bagaméri Andrea.

 

Borítókép: archív fotó, Múzeumok és Könyvtárak Éjszakája