Hírek Térség

Idén már 18 babát köszöntöttek Apátfalván

Ahogy korábban is többször hírül adtuk, Apátfalván megnövekedett a gyermekvállalási kedv. Péntek délelőtt öt újszülötthöz látogatott el a polgármester és az alpolgármester, hogy átadják a 40 ezer forintos támogatást.

Egyre többen vállalnak gyereket Apátfalván a védőnő adatai alapján: Szekeres Ferenc polgármester elmondta, július közepéig tizennyolc baba született a faluba, illetve év végéig további 12 csecsemő születése várható. Hozzátette, mivel januárban további öt anyuka szülhet, meglehet, hogy azok a kicsik már december végén megszülethetnek. Péntek délelőtt öt újszülöttet köszöntött a polgármester és Kiszely János Pálné alpolgármester. A bonbon, a bor és a virág mellett 40 ezer forint készpénzt is kapnak a szülők a település vezetőitől. Elsőként Beke Szófiához mentek: a kis Szofi május 10-én született. Beke-Szigeti Tímea elárulta, a kicsi nagyon jó baba. Az édesanyának sok segítsége van, hiszen a család mellett még a szomszédok is segítenek neki.

– Szinte álombaba! Éjszaka alszik, nappal fent van – tette hozzá Tímea. Szofinak egy bátyja is van, Misike. – Még nem vettük észre, hogy féltékeny lenne a picire. Sokszor odamegy a kiságyhoz és megsimogatja a fejét lefekvés előtt. De nagyon figyel is a húgára, szeretik egymást.

A kis Janovics Kristóf Noel a család harmadik babájaként született meg május 19-én. Koszta Noémi elmondta, az első hetek jól teltek és mivel nem hasfájós baba, így tudtak pihenni. A munkában a párja segít.

– A középső gyermekem már nagyon várta a kis tesót, de azért picit féltékenyek mindketten. A legnagyobb 7, a középső pedig hároméves, de főleg a középső fiam szeret segíteni a legjobban – mesélte Noémi.

Papp Sándor június 19-én látta meg a napvilágot Makón, Papp Linda és Berki László első gyermekeként. Az édesapja elmondása szerint a kicsi eszik és alszik. Párjával mindketten kiveszik a részüket a munkából, de főleg az édesapa szereti a fürdetést és a pelenkázást.

Lengyel Richárd június 5-én született, Lengyelné Drubina Klarissza és Lengyel Dávid második gyermekeként. Az édesanya elárulta, jól cseperedik a pici. Klarisszának anyósa és a szomszédok segítenek.

Farkas László május 7-én született: a kicsit három lánytestvére már nagyon várta. Kardos Beáta elárulta, a 12 éves Réka, az 5 éves Julianna és a 4 éves Ilona mindenben segítenek, de persze az édesapa is ott segít, ahol kell.

– A mindennapok jól telnek, hogy a lányok itthon vannak. Amit rájuk bízunk, elvégzik. Kicsit könnyebb, hogy nagymama és keresztanya is át tud jönni és átvenni a feladatokat – fogalmazott Beáta.

A családok egyetértettek abban, hogy nagy segítség a támogatás, hiszen a legköltségesebb a pelenka és a tápszer, amelyből havonta nagyon sok kell. Naponta, akár 10-12 pelust is elhasználnak a kicsik. Azonban a további törlőkendők, krémek, ruhák és gyógyszerek is meg tudják terhelni a családi kasszát.