A polgármester ugyan igyekszik rejtőzködő üzemmódba váltani, de a Promenád leleplezte: továbbra is járja az országot, nagypolitikai kampányt folytat ahelyett, hogy Vásárhely ügyeit intézné.

Nyáron sem állt meg Márki-Zay Péter országos road show-ja: a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke gőzerővel folytatja az őszi önkormányzati választáshoz kapcsolódó kampányát szerte az országban. A vásárhelyi polgármester ugyan igyekszik rejtőzködő üzemmódba váltani, és nem feltétlenül hírt adni utazgatásairól – nyilvánvalóan azért, mert főként városában roppant kínos és kellemetlen számára: nem elsősorban Vásárhely ügyeivel foglalkozik, hanem más települések politikai életébe kotnyeleskedik bele –, ám a lopakodó politikust hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát: portálunk leleplezi, merre járt és jár.

Az országos balliberális sajtó nyomán több cikkben számoltunk be róla, Márki-Zay mozgalmában belső válság ütötte fel a fejét, másodmagával távozott a vezetésből a polgármester unokatestvére, Hadházy Ákos, és a nem éppen kormánypárti HVG is megírta:az ellenzéki pártok egyre kevésbé kérnek abból, hogy az MMM szinte valamennyi településen bele akar szólni az egyezkedésükbe. Márpedig nagyon is ez Márki-Zayék célja: kívülről jó hangosan bekiabálni az önkormányzati választási kampányba. „Sokaknak óriási örömet okozott, hogy hetekig a budapesti előválasztásról szóltak a hírek, de Budapesten kívül van még közel 3200 település. Ezeken a helyeken kell megjelenni, ott kell tudni alternatívát mutatni” – magyarázta a mozgalom hivatalos oldalának a nagyívű célkitűzést Márki-Zay egyik fő szövetségese és bizalmasa, Kész Zoltán.

Maga Márki-Zay a budapesti és a vidéki politikai ügyekben is rendkívül aktív ezekben a hetekben. Vasárnapi Facebook-élőjében (melyet egyébként Badacsonyból közvetített, tekintve, hogy elvileg szabadságon van) is többet beszélt az országos politikáról, mint városáról.

Megint megerősítette, hiába fenyegetik az érintettek jogi eljárásokkal, nem törli az MMM jelölti listájáról azokat a kistelepülési polgármestereket, jelölteket, akiket megkérdezésük és beleegyezésük nélkül tettek fel oda. Szerinte ugyanis zsarolják és fenyegetik őket (mármint nyilván a Fidesz). Úgy érezte, nem maradhat ki az ellenzék fővárosi háborúskodásából sem, ezért az MMM nevében örvendetes fejleménynek nevezte, hogy előválasztás lesz Ferencvárosban a Momentum, a DK és az MSZP által preferált Jancsó Andrea, valamint az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt, de újabban Puzsér Róbert által is támogatott Baranyi Krisztina között. Ennél is furcsább volt, hogy hosszasan szónokolt és érvelt az ózdi jobbikos polgármester, a szerinte „színes és változatos múltú” Janiczak Dávid jelöltsége melletttudomást sem véve arról, hogy a DK, a Momentum és a Párbeszéd is kihátrált mögüle rasszista, neonáci múltja és szexista kijelentései miatt. A hogyan tovább persze majd legyen Márki-Zay gondja, nyilván majd Ózd ügyében is egyezkedhet Gyurcsány Ferenccel és Sneider Tamással…

A teljesség igénye nélkül tekintsük át, Hódmezővásárhely ügyeinek intézése, a város vezetése helyett az elmúlt hetekben – dokumentálhatóan – merre járt, illetve a következő napokban hol bukkan fel Márki-Zay!

Július 2-án nem hiányozhatott az MTA átalakítása kapcsán összetrombitált budapesti ellenzéki minitüntetésről (még a balliberális 24.hu szerint is alig kétszázan voltak). Az országos média jót mulatott rajta, hogy az iszonyatosan felkészült Fekete-Győr András Momentum-vezér össze is keverte unokatestvérével, a Márki-Zaynak épp hátat fordító Hadházy Ákossal.

Július 5-én a Balaton partjára utazott, Siófokon vett részt a jobbikos hátterű polgármester, Lengyel Róbert összellenzéki jelölti bemutatását, és a többi ellenzéki párt meghatározó alakjai mellett ő is kortesbeszédet tartott.

Alighogy véget ért a hétvége, július 8-a ismét a fővárosban találta, az ATV A nap híre műsorában magyarázta bizonyítványát a gyermekek testi fenyítésének népszerűsítése kapcsán kirobbant botránya, valamint az MMM széthullása okán.

Facebook-beszámolója szerint a változatosság kedvéért másnap, július 9-én ismét Budapestre utazott, ahol mint az országos ellenzék egyik vezéralakja nem hiányozhatott az amerikai nagykövetség függetlenség napi fogadásáról.

Majd az országos politikai kampány fáradalmait a Balatonon pihente (piheni) ki, hiszen – mint már jeleztük – szokásos vasárnap élőzését Badacsonyból ejtette meg.

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor tér vissza városába, mindenesetre ha befejezi a balatoni vakációt, ismét hatalmas lendülettel vág bele az MMM-kampányba, szombaton például Szentesen tart választási fórumot, ahol nyilván a – jobbikos hátterű – ellenzéki jelöltek mellett áll majd ki, és minden bizonnyal új rendszerváltást sürgetve Orbán Viktor eltávolításáról is vizionál.

Márki-Zay tehát fullban tolja a nagypolitikát és az országos kampányt, miközben meg-megpihen a Balatonnál.

Miközben a polgármester hol az országot járja, hol szabadságon van, és az alpolgármester asszonynak alig egy hónapja született meg a gyermeke, tehát feltétezhetően szülési szabadságát tölti, joggal merülhet fel a kérdés a vásárhelyiekben: ki vezeti most a várost?

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest