Makó Publicisztika

MSZP-Jobbik: egy a tábor, egy a szekér

Sajtótörténeti pillanat Makón, hogy a két párt elnöke közösen áll ki és bejelenti az összefogást, miközben még egy évvel ezelőtt sem volt felhőtlen a viszony. Mostanra viszont már nem MSZP és Jobbik van, hanem közös, független jelöltek. Később döntik el, hogy melyik polgármester-jelölt mögé állnak, a DK-val való megállapodás értelmezése azonban nem egyértelmű.

– Együtt adunk interjút, mert egy a tábor, egy a szekér. – fogalmazott még Zeitler Ádámmal közös sajtótájékoztatója előtt Molnár László, a makói MSZP elnöke.

Bár ez kissé furcsán hangzik két olyan párt esetében, amelyik hosszú éveken keresztül sem országosan, sem helyi szinten nem nagyon kímélte egymást (hogy mást ne mondjunk a Jobbik annak idején gyakorlatilag az akkor még Gyurcsánnyal felálló MSZP ellenében jött létre), a hivatalos makói magyarázat szerint már nem párt színek vannak, hanem a városért dolgozó, közös jelöltek, egy civil szervezetben.

Az MSZP és a Jobbik összefogásáról Makón Molnár László szerint ugyanis azért született döntés, mert nem pártpolitikára van szükség, hanem olyan emberekre, akik a városért dolgoznak. Így az Önálló Városunkért Mozgalom – amely alatt egyesül majd a két párt – jelöltjei is „mindenekelőtt civilek”, ahogyan a makói MSZP elnöke fogalmazott.

A két pártelnök bejelentette a jelölteket is, őket indítja a civil szervezet, egyelőre még a körzetek megnevezése nélkül: Kiss Imréné, Sipos Zsuzsanna, Földesi Csabáné Molnár Mónika, Molnár László, Gáspár Sándor, Nagy Zsolt, Zeitler Ádám.

Ez ugye hét jelölt, hét körzetben, vagyis a korábbi információkhoz képest nem változott a létszám. A Demokratikus Koalícióval koordinált indulás lesz, ami viszont egyelőre nem teljesen egyértelmű. Mucsi Tamás ugyanis nemrég a saját sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott „szeretné a másik két pártot arra kérni, hogy legalább annyi körzetben lépjenek vissza, mint ők” (vagyis kettőben).

Molnár László és Zeitler Ádám álláspontja szerint azonban a három párt összes elnökségi tagjának jelenlétében elfogadott szóbeli megállapodás arról szólt, hogy a három pártelnök ellen nem indítanak másik jelöltet. Vagyis, mivel az Önálló Városunkért Mozgalom jelöltjei között két pártelnök van, a DK kettő körzetben lépjen vissza, nekik viszont csak Mucsi Tamást kell figyelembe venniük, ezért egy körzetben nem lesz jelöltjük.

Molnár László és Zeitler Ádám azt azonban megerősítette, hogy saját polgármester-jelöltet nem állítanak, ám egyelőre még nem is állnak oda senki mögé. Arra számítanak, hogy lesz még bejelentkező jelölt, hogy kit támogatnak, azt majd később választják ki. Az MSZP elnöke azonban azt sem zárta ki, hogy a Fidesz jelöltjét fogják végül támogatni, Molnár László szerint ők nem akarnak bántani senkit, „aki feléjük nyitott, azok felé ők is nyitottak lesznek”.