Kiemelt hírek Térség

Közösséget is épít az Ezerjófű Egyesület

A tagok elhivatottsága nem csak az ismeretátadásban, az értékmegőrzésben merül ki. 2017-ben bekerült az egyesület ismeretterjesztő tevékenysége, maga a kert, a Megyei Értéktárba, mint regionálisan nagy jelentőségű, kiválóan gondozott, gyógynövény kert.

Az Ezerjófű Gyógynövénykertet, amely az algyői Tájház udvarán található, az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület tarja fenn. A tevékenységüket 2009-ben kezdték, akkoriban elnökük Berek Ágota fitoterapeuta, reflexlógus vezetésével tartottak előadásokat, egészségmegőrzés és védelem témakörében.

Ezeken az alkalmakon a gyógynövények és a biztonságos otthoni felhasználásuk volt a legkedveltebb téma, ezért elhatározták, hogy gyógynövénykertet hoznak létre, mely 2010-ben elkezdődött. 2011 óta végzik munkájukat egyesületi formában, jelenleg kb. 200-220 fajta növényt nevelnek, illetve összesen 270-280 fajta növénnyel foglalkoznak. Céljuk a növényekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos, elveszett tudás, a hétköznapi életünkbe való beillesztése.

A kert két részből áll. A gyakorlókert lehetőséget ad arra, hogy a hozzájuk érkezett vendégek, csoportok tagjai, metszőollót használva, maguknak vágnak a növényekből, ezeket összekötve csokrokat készítenek. A bemutató kertben, ahol 10 ágyás található, élőhely szerint kerültek telepítésre a gyógynövények, külön a vadon élők és külön a termesztettek.

A termesztett fajtákat tovább szelektálták, dísznövények, melyek egyben gyógynövények is, fűszernövények, gyümölcsöt termő, és különleges, más kontinensről származásuk szerint. A Tájház udvarán, a gyógynövénykert mellett elhelyezkedő, egykor romos épületet 2014-ben sikerült felújítani, mely így alkalmassá vált az EzerJóHáz kialakítására. Itt gyógynövény bemutató tér jött létre, ahol sok-sok növény, már szárított formában, feldolgozva, lezárt tároló üvegekben található.

Algyő kincse: az Ezerjófű Egyesület a gyógynövények természetességével varázsol – Makó Híradó

Az algyői Ezerjófű Egyesület alapítója és elnöke, Berek Ágota immár közel két évtizede foglalkozik gyógynövény-ismertek kutatásával – írja a Promenád. Ágota tanári diplomáját Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, könyvtárosi diplomáját pedig Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. Az egészségmegőrzéssel való tudatos foglalkozás gyermekei megszületése óta folyamatosan jelen van életében.

 

Az egyesület szolgáltatásai is széles körűek. Szerveznek előadásokat, foglalkozásokat, tanfolyamokat, kertvezetést, és nyári táborokat. Rendszeresen fogadnak osztályokat, ismertető és fejlesztő programként, gyógynövény felismerést, totót, puzzle-t, szag alapján történő növény felismerést, száraz-friss növénypárosítást, és közös süteménysütéseket tartanak. Az EzerJóHázban és viszonteladókon keresztül termékeiket forgalmazzák teakeverékek, monoteák, fűszerek és fűszerkeverékek formájában.

Évek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi Fehér Ignác Általános Iskolával, ahol Ezerjófű szakkör működik, illetve az algyői óvodával is, így nincs algyői gyermek, aki valamilyen szinten ne ismerné a gyógynövényeket. Együttműködnek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Mezőgazdasági Karával, az Egyetem Füvészkertjével, a szegedi Szentgyörgyi Albert Agórával, a Csongrád Megyei Önkormányzattal, az Agrárkamarával, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal is. 2017-ben bekerült az Egyesület ismeretterjesztő tevékenysége, maga a kert, a Megyei Értéktárba, mint regionálisan nagy jelentőségű, kiválóan gondozott, gyógynövény kert. Az egyesület arra is sok időt szán, hogy aktívan részt vegyenek Algyő közösségi életében. Évente megközelítőleg 8 ezer emberrel kerülnek kapcsolatba.