Könnyű testi sértésnek minősülhet a pofon vagy a fenékre verés a magyar törvények szerint – hívta fel a figyelmet a szakember a Rádió7 Közös nevező című műsorában – írja a Promenád. Szöőr Anna szerint sajnos a zéró tolerancia elve még nem ivódott be a magyar társadalomba, sokak szerint pofonnal és fenekessel lehet gyermeket nevelni.

Kiskorú veszélyeztetésének minősül, ha egy szülő úgymond „nevelő szándékkal” testi fenyítésben részesíti gyermekét. Erről Szöőr Anna jogász, pszichológus, tanácsadó beszélt a Rádió7 hétfői Közös nevezőjében. A pofon vagy a fenékre verés a magyar törvények szerint könnyű testi sértés is lehet, melyet szigorúan büntetnek, ugyanakkor legalább ilyen súlyosak azok a károk, melyeket az ilyen testi fenyítés a gyermekek lelki világában okoz – mutatott rá.

Emlékezetes, a testi fenyítésről a magyar közéletben néhány hete Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterkijelentése után lángolt fel a vita. „Tehát az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem” – erről beszélt egy rádióműsorban a városvezető. A politikus amellett érvelt, hogy a gyermekek testi fenyítését, például a nyitott kézfejjel való megütését is lehetővé tévő kanadai szabályozás szerencsésebb, mint a túl szigorú magyar, és „senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére”.

Szavai országos felháborodást váltottak ki, a balliberális média mellett ellenzéki politikusok, jogászok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek is élesen bírálták, hogy kiemelt figyelemben részesülő közéleti szereplőként ilyen nyíltan szólal fel a 2005-ös, zéró toleranciát hirdető magyar szabályozással szemben. Magyarországon ugyanis – derült ki – minden harmadik családban előfordul bántalmazás, erőszak. Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében, csak a nyilvántartott veszélyeztetett gyermekek száma közel 200 ezer, tehát van hová fejlődni, amit nem segítenek az efféle felelőtlen politikusi megnyilvánulások.

A Rádió7 vendégeként Szöőr Anna is rámutatott: míg a honi jelzőrendszer 2011-ben 7300 gyermek családon belüli bántalmazását ismerte fel, addig a valós szám megbecsülhetetlen, de minden bizonnyal hatalmas a látencia, mert főleg különösen az értelmiségi családokra jellemző, hogy eltitkolják a családon belüli, akár a gyermekekkel szembeni erőszakot.

„A testi fenyítés még a 20. században is elfogadott nevelési módszer volt. A makarenkói első, nevelő szándékú pofon rengeteget rontott a gyermeket helyzetén. Bár 2005 óta törvények tiltják a gyermekek testi fenyítését, a zéró tolerancia elve sajnálatos módon még nem ivódott be a magyar társadalomba. Sokak szerint pofonnal és fenekessel lehet nevelni, ami szomorú és elítélendő, hiszen soha, semmilyen körülmények között nem alázhatjuk meg a másik embert, akkor sem, ha kiskorú” – fejtette ki.

Szöőr Anna úgy folytatta, lehet, hogy sokan vitatkoznak majd vele, de szakmai és személyes véleménye szerint nem fér bele a nevelésbe egyetlen anyai, apai pofon vagy fenekes sem.

„Minden egyes ilyen megnyilvánulás, testi fenyítés ugyanis rendkívül megalázó, márpedig a gyermeket nem lehet megalázni. Fontos hozzátennem: ha a gyermek fél, hogy megalázzák, akkor ez már a lelki terror kategóriáját is kimeríti” – mutatott rá, hogy éppen ez a testi erőszakból fakadó lelki terror a legsúlyosabb probléma, mellyel a gyermekeknek szembe kell nézniük.

Arra is felhívta a figyelmet: a magyar törvények szerint bizony könnyű testi sértés lehet a pofon vagy a fenékre verés, mely szigorúan büntetendő. Mint mondta, a veréssel, ütéssel terhelt családoknak, a testi fenyítést megengedhetőnek, sőt hasznosnak tartó szülőknek érdemes szakemberhez fordulniuk, mediáción, tanácsadáson részt venniük. A bántalmazott gyermekeknek pszichológusi segítségre van szükségük, ám a pszichológusnak a kiskorú mellett a szülőkkel is foglalkoznia kell.

Már csak azért is, mert megerősítette: akiket bántottak gyermekkorukban, azok jó eséllyel maguk is bántalmazó szülővé válnak. Úgy érzik ugyanis, ily módon lehet „embert faragni” gyermekükből. Akadnak persze olyanok is, akik megcsömörlenek a durvaságból, ők viszont sokszor lelkileg szadizzák, bántalmazzák a kicsiket, ami talán még fájdalmasabb nekik, mint egy-egy pofon.

„Márki-Zay Péter mint politikus megszólalása éppen ezért óriási befolyásoló erővel bír. Ha valakinek ilyen álláspontja van, tartsa meg magának, másrészt azt tanácsolom, hogy inkább szakembereket hallgassunk ilyen kérdésekben, ne politikusokat. Rendkívül fontos ugyanis, hogy társadalmi szemléletváltozásra van szükség Magyarországon, a zéró tolerancia jegyében véget kell vetni a testi fenyítésnek” – hangsúlyozta.

A szakember azt is elárulta, a testi fenyítéshez hasonlóan családon belüli erőszaknak, egyfajta gyermekbántalmazási formának tekintjük a gyermeket elhanyagolását is. Valamint ugyanígy kell értékelni, ha egy gyermek például nem kapja meg a szükséges védőoltásokat. Ez szintén kiskorú veszélyeztetésének számít, mely felveti annak lehetőségét, hogy az adott gyermeket kiemeljék a családból, és védelem alá vegyék – húzta alá.

Illusztráció: pixabay.com, belső fotó: Szöőr Anna (YouTube, Echo TV)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest