Belföld Hírek

Már a liberális média sem tagadja: óriási bajban van Németország

Lassan a baloldali média is belátja: tarthatatlan a helyzet azokban az országokban, ahol a kormányok nem léptek fel a migráció ellen. Erre abból következtethetünk, hogy az Index megírta: a németek már nem tudják kordában tartani az erőszakoskodó migránsokat – írja a PestiSrácok.

Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség csoportos nemi erőszak ügyében nyomoz két esetben: az egyik július 5-én pénteken, a másik 7-én vasárnap történt, mindkettő a mintegy 170 ezres Mülheim városában. A két eset most azért váltott ki a szokásosnál is nagyobb visszhangot, mert mindkét esetben csoportos erőszak történt, és mindkétszer volt olyan elkövető, aki ellen nem is nyomozhat a rendőrség, mert még nem töltötte be a 14. életévét. A hatóságok tehetetlenek, az áldozatok szülei tanácstalanok, Németország pedig továbbra is a befogadás és tolerancia meséjével “vigasztalja” a megtört fiatal lányokat.

Nagy baj van a haladó nyugaton: ezt már azok sem tudják palástolni, akik eddig a bevándorlás szekerét tolták. Németország, amely a gazdasági bevándorlók egyik legkedveltebb célpontja, átlépte befogadó- és integrálóképességének határait, ezzel együtt pedig kilőtt a munkanélküliség, megtorpant a gazdaság, és ami a legfontosabb: drasztikusan növekedett az erőszakos bűncselekmények száma.

Ezek közül is kiemelkedik a nemi erőszak, ami sosem látott szintekre hágott a migrációs válság kezdete óta. A német rendőrség adatai szerint az egyre növekvő számú esetek egyre kisebb arányában német állampolgárok az elkövetők: míg 2005-ben az elkövetők 37,4 százaléka nem volt német állampolgár, addig 2017-ben már az elkövetők 52,2 százaléka külföldi volt.

Mint említettük, mindkét eset a németországi Mülheimben történt. A múlt pénteki támadás egy játszótér melletti erdő szélén zajlott le. Akkor egy ötfős bolgár-török származású fiatalokból álló banda erőszakolt meg egy 18 éves, értelmi fogyatékos német lányt, akit az eset után kórházba kellett szállítani. Két nappal később pedig egy, a buszról leszálló 15 éves lányt erőszakolt meg a megállóban egy 16 éves libanoni és négy szír fiúból álló csapat. Közülük az egyik fiatal csupán 11 éves volt.

A vesztfáliai városban történt két eset nagy port kavar Németországban. A társadalom két részre szakadt, akik most azon vitatkoznak: legyen-e alacsonyabb a büntethetőségi korhatár, vagy sem? Jelenleg 14 év a büntethetőség korhatára Németországban, ami azt jelenti, hogy a 14 év alattiaknak nem kell bíróság előtt felelniük tetteikért. Az áldozatok családjai – és a társadalom általában – a korhatár 12 évre való leszállítását követeli, a szakértők viszont szembemennek a társadalmi nyomással: szerintük egy 12 éves nem kezelhető felnőttként.

A kiskorúak által elkövetett nemi erőszak nem friss probléma Németországban: a rendőrség 2018-as statisztikái szerint majdnem ötven olyan szexuális támadásos esetet regisztráltak tavaly, amelynél 14 év alatti kiskorúak voltak az elkövetők. 

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a 14 és 18 éves kor közötti sávban drasztikusan megugrik az elkövetések száma: a hatóságok 819 olyan esetről értesültek tavaly, ahol az elkövető(k) már elérték a büntethetőségi korhatárt, de még nem voltak nagykorúak. Ráadásul ez a szám sem tükrözi jól a valós helyzetet, hiszen gyakran, az esetek mintegy felében fény sem derül az erőszakra.

A szakértők nem értenek egyet a közvéleménnyel; a Stern-nek nyilatkozó Dr. Mithu M. Sanyal például kifejtette: szerinte ha az elkövetőket a klasszikus büntetőeljárásban elítélnék, a börtönben megerőszakolhatják, ami után ők is újra erőszakolni fognak. Ezután pedig, szabadlábra kerülésük után ismét erőszakot fognak elkövetni mások ellen, kompenzálandó a börtönben szerzett lelki sérüléseket. Szerinte a fiatal elkövetőknél egy pszichológiai beavatkozás sokkal célravezetőbb lehetne.

A valóságban azonban a pszichológiai segítség sem feltétlenül elégséges. Kiderült ugyanis, hogy a múlt pénteki erőszak miatt elfogott egyik fiú 2018-ban már részt vett egy “Kanyarvétel” nevű programban, ennek ellenére ismét visszaesett. Ugyanez a fiú korábban már kétszer is erőszakoskodott; akkor még nem töltötte be a 14-et, most azonban őrizetbe került.

Volker Wiebels, a mülheimi önkormányzat szóvivője csütörtökön azt mondta: megpróbálnak lépéseket tenni azért, hogy kontrollálják a gazdasági céllal bevándorló családoknak a szabad mozgását az EU-ban, és hogy visszaküldhetik-e őket a hazájukba. Mára azonban kiderült: EU-s állampolgárokkal szemben – amilyenek a múlt pénteki elkövetők voltak – ez nem lehetséges. Így Németországnak nem marad más, mint hogy helyben lépjen a migránsbűnözés ellen, és mentse, ami még menthető.