Blog Vélemény

Felfedezőben

Egy utazás mindig több néhány gondtalan napnál.

Itt a nyár és ezer lehetőségre csábít bennünket; fesztiválok, némi pihenés, kirándulások, hangulatos esti programok időszaka ez. Sajnos nem mindig a vágyainkon múlik, hogy mit tehetünk meg, de azt gondolom, legalább néhány óra lazulást, jó kis baráti összejöveteleket, sütögetéseket sokan megengedhetnek maguknak. És itt főleg nem az anyagiakra gondolok, hanem az élményre, amihez elsősorban csak jó ötletek, egy kis szervező munka, és ami a legfontosabb, megvalósításra való igény kell. Persze ki-ki maga dönti el, hogy mi kapcsolja ki és tölti fel, egy kiadós alvás, esti séta, pohár bor, lazulás a fürdőkádban is csodákra képes. Minden apróságból lehet szertartást meg alkalmat varázsolni, rajtunk múlik, hogyan állunk ehhez.

Gyermekkoromban csak álmodoztam utazásokról, főként azért, mert mindig más szempontok voltak fontosak, a kívánságok pedig alulmaradtak. Akkor emiatt nem éreztem magam túl jól, de most inkább úgy tekintek erre a tényre, milyen jó, hogy megtanultam vágyakozni és elhatározásokat tenni. Most, amikor már magam dönthetek arról, miként töltöm az időmet, igyekszem ezekből a régi álmokból valamennyit megvalósítani. Próbálok egész évben spórolni arra, hogy egy komolyabb és távoli célt elérjek. Mivel sok munka és némi lemondás van benne, ezért értékesebb is, mikor eljuthatok az adott helyre és az ott töltött időt is igyekszem a legtartalmasabban kihasználni. Persze, fontos szempont a pihenés és amennyire lehet a digitális világ elengedése, a jó beszélgetések meg a csendben töltött idő is. Ilyenkor magamhoz képest nyitottan akarok viselkedni és befogadó lenni a más kultúrával, ételekkel és szokásokkal szemben is. Ez nem mindig könnyű, főként, ha azt a miénktől távolinak érezzük. Egy hét nyilván nem elég arra, hogy a saját határainkat túllépjük, de azt feszegetni mindenképpen lehet. És ez a legjobb az utazásban; hogy miközben azt hisszük „csak” más tájakat fedezünk fel, közben, ha elég figyelmesek vagyunk, akkor önmagunkról is tanulhatunk egy csomó dolgot. Most egy olyan helyen járhattam, ahol a nők helyzete merőben más, mint nálunk, illetve ahol mindent meg akarnak tenni helyettünk, persze nem ingyen. Folyamatosan bejöttek a személyes „terembe”, képzelt elvárásaik voltak felém és kölcsönösen nem értettük, mi a gond. Szóval pluszban még egymásról, a másikról is megismerhettünk valamit.

Különleges tapasztalásaim voltak tiszteletről, értékekről, hozzáállásról és arról, hogy másutt, másnak mi lényeges. A befizetett csomag mellé ezért még sok mindent kaptam, aminek az élménye nem ér véget az üdüléssel.

Utazni jó, nem csak kifelé, de ezzel együtt önmagunkba is. A felfedezés öröme olyan hajtóerő, ami újabb kalandozásokra inspirál.

Én mindenkinek egy ilyen gazdag nyarat kívánok!