Makó Színes

Egy tábor, ahol a gyerekek jók akartak lenni

Harmadik alkalommal szervezett a makói görögkatolikus plébánia nyári tábort fiataloknak. Az ötnapos eseményen a lelki programok mellett sportos és kreatív tevékenységek is várták a résztvevőket. A záró alkalom vezérfonala az igazgyöngy gyűjtésének gondolata volt.

Kanászkürtöt kellett megszólaltatni, patkót dobni, csutkavárat építeni, labdázni és ugrálni – csak egy pár azokból a csapatfeladatokból, amelyet a gyerekeknek a görögkatolikus táborban ma kellett megoldaniuk. – Mind az öt napra igyekeztünk érdekes és tartalmas elfoglaltságokat biztosítani. Az idén Jézus példabeszédei adták a keretet, illetve annak megélése, hogy Isten országa közöttünk van. Ennek örömét szerettük volna tudatosítani a fiatalokban és olyan élményeket adni, amelyeket majd továbbvisznek magukkal az év többi napjára is – tájékoztatott Biró István. A görögkatolikus parókus a harmadik alkalommal szervezett esemény kapcsán elmondta, a legfontosabb céljuk az volt, hogy a tábor tagjai azt érezzék, jó együtt lenni és egymást segíteni. – Szívesen emlékszem most vissza arra, hogy készítettünk közösen egy „leg” táblázatot, amelynek lelkes, ötletes, vidám, ügyes kategóriáiban versenyezhettek a gyerekek. Minden nap kiosztottuk ezeket az elismeréseket és azt láttam, hogy küzdenek azért, hogy megkaphassák ezt a dicsőséget. Ez azt bizonyítja, hogy amit elhatározunk, azért teszünk is. Ahogyan ez a pár nap is lehet kovász egymás segítségére és a jó növekedésére – lelkesedett Biró atya, aki családjával, támogatóik összefogásával és adakozásával, közös lelkesedéssel teremtették meg a programok hátterét. Így nem csak a plébánia szolgált az események helyszínéül, de tudtak kirándulásokat tenni a környékre is.

navigate_before
navigate_next

Felfedezték Dani János juhász tanyáján a szántóföldbe rejtett kincseket, megcsodálták a nagykopáncsi templomot, emellett cserepet díszítettek, közösen sütöttek proszforát, vagyis a keleti egyház kovászos kenyerét, agyagoztak és még gyógynövénykertet is készítettek. – Mentát, citromfüvet, oregánót, bazsalikomot, levendulát és zsályát ültettünk a területre, amelynek köveit a gyerekek helyezték el úgy, hogy az egy görögkatolikus keresztet formázzon – tudtuk meg Szabó Cristina önkéntestől, aki fiával, Erikkel vett részt nem csak ebben a tevékenységben, hanem a tábor többi programjában is, amelyeken rendkívül jól érezték magukat. Ugyanígy vélekedtek a megkérdezett fiatalok is. – Nagyon sokféle érdekes feladatban lehetett részt venni. Most különböző állomásokon haladunk végig egy menetlevéllel, és ha mindent teljesítettünk, akkor a közös zászlóra egy tenyérlenyomatot tehetünk – mondták a “Verhetetlen” csapat tagjai, akik biztosítottak arról, hogy ez egy szuper hét volt és szeretnének majd jövőre is ide jönni.

navigate_before
navigate_next