Belföld Hírek

Csak megrovás járt Szanyinak

Az MSZP tagja maradt Szanyi Tibor, akit csupán megrovásban részesített a párt etikai bizottsága, amiért korábban élőhalottnak, korruptnak, degenerálódó belterjes klubnak nevezte közösségét — értesült a Magyar Nemzet. Szanyi mind­eközben szervezi Bal Blokknak nevezett mozgalmát, amely a tervek szerint augusztus végén, Horányban bont zászlót.

– Az elnökség nem tűri a kibeszélést, aki ezzel szembemegy, azt a közösség ki fogja vetni magából – emelte magasba az ujját az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, mielőtt a szocialisták bejelentették, hogy a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa előtt meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztik Szanyi Tibor párttagságát.

Az MSZP alelnöke előzőleg három nyílt levélben is élőhalottnak, korruptnak, degenerálódó belterjes klubnak nevezve bírálta pártját. (Igaz, Szanyi csak azután ragadott tollat, hogy a szocialisták katasztrofális EP-kampányának is köszönhetően elveszítette brüsszeli mandátumát.)

A Magyar Nemzet szocialista elnökségi forrásaitól megtudta, hogy Tóth Bertalan dörgedelmei ellenére az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa Szanyit végül nem zárta ki a pártból, csupán megrovásban részesítette. Forrásaink a döntést úgy magyarázták, hogy alelnökük amellett maradhat a párt tagja, hogy a nyilvánosság elé tárt súlyos kritikái mégsem maradtak következmény nélkül.

A jelek szerint az MSZP jelenlegi vezetésének gyakorlatává vált, hogy egyes politikusaikat a nyilvánosság előtt kizárással fenyegetik, majd egy ejnye-bejnyével elintézik az ügyet. Ilyen volt a korábbi elnök, Mesterházy Attila esete is, aki ellen információk kiszivárogtatásával, a párt vezetősége elleni áskálódás vádjával indított vizsgálatot a fegyelmi ügyek tanácsa. Utóbbi azonban bizonyítottság hiányában megszüntette a Mesterházy elleni eljárást, azaz a volt elnök is maradhatott az MSZP-ben.

Mindeközben Szanyi Tibor szervezi a Bal Blokknak nevezett mozgalmát. A párt alelnöke nemrég az M1 aktuális csatornán közölte, hogy mozgalma augusz­tus végén Horányban, a „baloldali Sziget Fesztiválon” szeretné az első bejelentéseket megtenni.

A mozgalomhoz csatlakozni szándékozókat a műsorban nem nevezte meg, de elmondta, több emberrel tárgyalt már, akikkel „kétségtelenül egyetértenek abban, hogy vétek magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket”.

– Mivel 2022-ig – az idei önkormányzati választásokat leszámítva – nem lesz igazi választási szituáció, ez jó időszak az újszerű, innovatív mozgalmak felépítésére – fogalmazott Szanyi.