Hírek Makó Térség Top

Lázár kijárja a 43-as főút Makó Nagylak közti része felújítását

A térség országgyűlési képviselője ezt újságírói kérdésre mondta el keddi, a nagylaki elkerülőút Apátfalvára és Magyarcsanádra gyakorolt hatásáról tartott sajtótájékoztatóján.

– Jó tíz évvel ezelőtt kerékpárút épült az út mellé, azaz a kerékpáros forgalom megoldott. Az út minősége nagyon rossz, tekintettel arra, hogy a kamionforgalom teljesen szétnyomta. Most, hogy két hónapja a kamionforgalom ki van tiltva, van arra lehetőség, hogy az államnál kijárjuk az út felújítását. Szeretném ezt betenni a közútfejlesztési programba, s belátható időn belül elvégezni az út helyreállítási munkálatokat – mondta Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Hallgassa csak meg őt magát:

A 43-as út Makótól Nagylakig tartó szakaszát az M43-as autópálya a határig történő meghosszabbítása előtt napi 3-4 ezer, a nagylaki elkerülőút átadása óta napi 500, a határra tartó vagy onnét érkező kamion rongálta meg, de alaposan. Bár néhány nagyon rossz szakaszon foltozgatta azt a Magyar Közút, ám ez csak a legszükségesebb javításokat jelentette, s alapjában véve nem változtatta meg a nyomvályúval, (különösen a kerékpárút átvezetése környékén) tengelytörő szakaszokkal, az útszél megsüllyedésével tarkított helyzete. Aki végighajt rajta, az Apátfalva és Magyarcsanád belterületén legfeljebb az apátfalvi vasúti kereszteződésnél haraphatja el a nyelvét, a sínek szélén kikopott, megsüllyedt aszfalt fölött átugratva.

Az errefelé közlekedők, de leginkább a makóiak, az apátfalviak, a magyarcsanádiak és a nagylakiak arra számítottak, hogy az M43-as, Makótól a román határig tartó szakasza megépülte után a 43-as főút Makó Nagylak közti részét is felújítják.

Eddig erre nem került sor, de értelmetlen is lett volna, hiszen a 20 tonnánál nehezebb kamionok azt egykettőre újra szétnyomták volna. Most már nincsenek kamionok (legfeljebb egy-két jármű sofőrje téved le a sztrádáról), így logikus, hogy a felújítást valóban elvégezzék, így növelve az arra járók komfortérzetét. Azaz az életminőségét.