Hírek Térség Top

Állta a próbát a kiszombori csapadékvíz-elvezető

200 millió forintból épült, tavaly nyáron fejezték be, de csak az idei 50-100 milliméter csapadék idején mutatta meg a kiszombori csapadékvíz-elvezető csatornahálózat, miért is épült. Se belvízveszélyt, se elöntést nem okozott a nagy mennyiségű eső.

2018-ban TOP forrásból valósult meg a településen 6 ezer 893 méter hosszúságban a csapadékvíz-elvezető csatornahálózat felújítása. Megtörtént a nyílt földmedrű árkokban a csatornaszelvények helyreállítása, betonelemekkel burkolták ki a medreket és a temető előtt zárt szakaszt építettek.

Az idei április-májusi-júniusi rendkívüli csapadékos időjárás tette először próbára a felújított rendszert, ami igazán jól vizsgázott. A több alkalommal is az egyszerre lehulló közel 50-100 milliméter eső fennakadás nélkül folyt végig a hálózaton a kültéri befogadócsatornákba. Sehol nem történt kiöntés, elöntés és épületek sem kerültek veszélybe. A 200 millió forintos – az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával meg valósult – beruházás ezzel igazolta, hogy szükség volt rá.

A Délút Kft. által végzett munka – mely során a kivitelezők folyamatosan egyeztettek az érintett utcák lakóival – a Vályogos tó kikotrásával kezdődött, majd a Kör utca, Óbébai út, Szent István tér, Nagyszentmiklósi út, Tisza utca, Szegedi utca, Csatorna, Nagyatádi, Arany János utcák, valamint a Kerektói csatorna irányába folytatódtak, s 2018. augusztus 8-án fejeződtek be. A műszaki átadás-átvételi eljárás tavaly szeptember 6-án történt.

Mederburkolatot kapott az árkok jó része. Gyorsabban elvezetik a vizet

A műszaki ellenőr nyilatkozata alapján a létesítmények első osztályú minőségben, határidőre elkészültek, s biztosítottnak látta a rendeltetésszerű üzembiztos használatát.

A munkálatok során gravitációs nyílt földmedrű csatorna 3 ezer 301 méter, gravitációs nyílt burkolt csatorna 899 méter, gravitációs zárt csatorna 664 méter hosszon épült, míg a záportóként működő Vályogos tó kotrása 5200 köbmétert jelentett. Puffertároló akna épült a Nagyszentmiklósi utcában, illetve kiburkolták az addig földmedrű árkokat.

A projekt célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat megelőzés-, és kezelés előmozdítása érdekében belterületi csapadékvíz elvezetési és gazdálkodási rendszer kialakítása, a környezet biztonságának növelése, környezet állapotának javítása, az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, további környezeti káresemények megelőzése, a települési csapadék-és belvízbiztonság megteremtése és fokozása.

A záportározó bővítés és a földmedrű csatornák pedig segítenek a csapadékvíz maximális helyben tartásában, így az kedvezően befolyásolja, illetve szinten tartja a száraz időszakban jelentkező csökkenő talajvízszinteket.