Ünnepélyes csapatgyűlésen vehették át a várva várt új tűzoltóautót a Földeáki Önkéntes Tűzoltók, melyre egy határon átnyúló pályázaton 70 milliót nyert a község. A modern jármű a több, mint 30 éves IFÁ-t váltotta le. Igaz az utóbbival még 5 éven át vonulni fognak, ha kell.

Pezsgőspalackot ugyan nem törtek össze az oldalán, de feltöltötték a tartályát és egy kis önfeledt spriccelésre kipróbálták a Földeáki Önkéntes Tűzoltók vadonatúj, Renault alvázra épített tűzoltóautóját, az azt átadó ünnepélyes csapatgyűlést követően.

A jármű az 1300 lelkes, romániai Valkány községgel közös, a határon átnyúló, azaz interreges program részeként kiírt SafeAera pályázatnak köszönhetően érkezhetett meg, melyen mindkét község 70-70 millió forintot nyert. A társtelepülés a saját tűzoltókocsiját már korábban megkapta, a földeáki jármű elé azonban váratlan akadályok tornyosultak.

Így például kiderült, hogy a pályázat kiírói megfeledkeztek arról, hogy míg Romániában 16, addig Magyarországon 27 százalékos az áfakulcs. Így a különbözetet a pályázat nem fedezte, azt a földeáki község önkormányzata biztosította. Ahogy a német rendszámmal érkezett jármű honosítását illetve a műszaki vizsgája költségét is a község állja.

Szemügyre vették és kipróbálták

Földeák Valkánnyal közös katasztrófavédelmi programot hozott létre, amelynek köszönhetően az önkéntesek eddig is képzéseken vehettek részt, felszereléseket vásárolhattak.

A földeáki projekthez kapcsolódik Óföldeák, Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Pitvaros és Királyhegyes is. Ez a hét település adta azt az alapot, amely létszámra megkapták a támogatást, amelyből a 6 személyt, illetve 4 köbméternyi vizet szállító tűzoltóautót beszerezhették.

A Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület több mint 32 éves IFÁ-ja azonban nem megy nyugdíjba, ha kell azzal is vonulnak az 1892 óta működő, jelenleg harmincegy fős egyesület tagjai.

A földeáki tűzoltókat a csendesebb években is legalább 20-25-ször riasztják, s leginkább műszaki mentésekben közreműködnek. Azonban ha kell persze tüzet is oltanak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest