Hírek Térség Top

21 milliót nyert a Magyarcsanádi Református Egyházközség

A Magyar Falu Programba beadott sikeres pályázatnak köszönhetően újulhat majd meg a (képünkön látható) parókia és imaház.

A helyi egyházi közösségi terek fejlesztés részeként a Magyarcsanádi Református Egyházközség közösségi tereinek fejlesztése címmel beadott pályázaton összesen 21 millió 156 ezer 921 forintot nyert a Magyarcsanádi Református Egyházközség. A Magyar Falu Programnak köszönhetően így legkésőbb jövő december 31-ig a legnagyobb lélekszámú magyarcsanádi egyházközség felújíthatja a nagyon rossz állapotban lévő, a templom mellett álló református parókiát és imaházat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a református templom egy pályázatnak köszönhetően megújulhatott, de 2017 végéig a hívek azt nem tudták használni, mert se áram, se fűtés és még csak padok sem voltak benne. Az ülőhelyeket végül úgy oldották meg, hogy a templomba kerültek a régi parókia padjai, s mert ezek felújítására nem lett volna elegendő pénze a közösségnek, ezért az egyházmegyéhez fordultak, melytől végül 450 ezer forint támogatást kaptak. A padokat végül 471 ezer forintból újították meg. A gyülekezet férfi tagja festették le azokat, míg a nők súroltak-takarítottak. Így a templomban 229-en tudnak egyszerre leülni.

***

Az első pályázati kiírás keretében összesen 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközösségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken. A kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése.

A kormány idén február végén hirdette meg a Magyar Falu Program keretében az első két pályázati felhívást, amely közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint egyházközösségek számára.

A falusi önkormányzatok számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére 461 nyertes pályázat jut, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás 7 milliárdos keretét szintén teljes egészében szét tudják osztani a 487 nyertes pályázó között. Az első két kiírásra jelentős volt a túljelentkezés, ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére.

A pályázatokat május közepéig lehetett benyújtani. A kiíró Miniszterelnökség hatvan napon belül döntést hozott. A gyors elbírálással a kormány célkitűzése, hogy a falusi emberek minél előbb érezzék a program előnyeit.