Hírek Ország-világ Programok Színes

Számtalan kulturális program színesíti a nyarat Makón

Július 12-én kezdődik a „marosmenti Konstantinápoly” nyári kulturális programsorozat, amely során beszélgetések, koncertek és megannyi színes program várja a makóiakat.

Mint Farkas Éva Erzsébet kiemelte: az idei programsorozat egy kicsit rendhagyó, hiszen bár nyári kulturális programok az elmúlt években is elég nagy számban voltak a városban, az idei évben hagyományteremtő kulturális értékeket szeretnének elindítani, a városban lévő alapítványok, művészeti csoportok, a művészetért tevő közösségek közreműködésével.

A polgármester felidézte: a „marosmenti Konstantinápoly” elnevezés József Attilához kötődik, aki a városban kapott ihletet első verseskötetéhez, az itt töltött évek pedig mind kulturális, mind szellemi értékekben hatással voltak rá, amelyet papírra is vetett. Espersit Jánosnak címzett, 1926 augusztusában kelt levelében említi először a „marosmenti Konstantinápolyt”.

A programsorozat részeként augusztus ötödikétől elindulnak a pódiumestek a város különböző helyszínein, amely lehetőséget teremt az épített örökségeink bemutatására is – mutatott rá Farkas Éva Erzsébet, aki továbbá hangsúlyozta: szeretnék nyitottabbá tenni a város közösségi életét.

– Hiszem azt, hogy a kultúrának olyan közösség- és jellemformáló ereje van, amely hosszútávon értékeket tud teremteni városunk közösségének életében – fogalmazott a polgármester, aki továbbá elmondta, a programhoz olyan nagy nevek is csatlakoztak, mint Bátori Éva, aki a Művészetek Katedrája művészeti kurzusának egyik szellemi anyja, továbbá a meghatározó kulturális és művészeti közösség, a Natura Marosmenti Művésztelep és az Ifjúsági Művésztelep is részt vesz a programban.

navigate_before
navigate_next

Bátori Éva örömét fejezte ki a Művészetek Katedrája kapcsán, továbbá elmondta, innen indult művészek is részt vesznek a programban, illetve olyanok is, akiket mindenképpen meg szeretnének mutatni a makóiaknak, és akiktől inspirációt is nyerhetnek, emellett pedig szeptember 21-én ünnepi tisztelgéssel is készülnek a város újjátelepítése alkalmából a művészetek nyelvén.

Gilinger Katalin, az Istók Margit Alapítvány elnöke hangsúlyozta: Istók Margit városra hagyott öröksége legyen mindig a mérce a kulturális életben ebben a városban.

Karsai Ildikó elmondta, a képzőművészet képviseletében szeretnének a nyári programsorozathoz hozzájárulni, illetve szeretnék dr. Tóth Ferenc emlékét felidézni, illetve Mészáros Gábor Mésziről megemlékezni, aki ebben az évben lenne 60 éves. A művésztelep vezetője továbbá köszönetét fejezte ki, hogy két évtized építészeti és grafikai anyagát könyv formájában is elkészítheti, amelynek szeptemberben lesz majd a bemutatója.

A hamarosan kezdődő programsorozat egészen október elsejéig, a Zene világnapjáig tart majd, a programokat tartalmazó kiadvány pedig hamarosan minden makói háztartásba is el fog jutni.