Belföld Hírek

Fűrész Tünde: A gyermek érték, a gyermek kincs

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos beszélgetett Fűrész Tündével, a KINCS elnökével a kormány családvédelmi akciótervéről.

Kevesebb mint 5 hónappal a bejelentés után életbe lépett a kormány családvédelmi akciótervének négy pontja. A családalapítás előtt álló és már gyermeket nevelő családok július 1-től igényelhetik a babaváró támogatást, bővített CSOK hitelt, a jelzáloghitel elengedését valamint az autóvásárlási kedvezményt.

A kormány a zökkenőmentes indulás érdekében több ponton is könnyített a feltételeken. A kormány az idei költségekre 70 milliárd forintot különített el. Az EMMI államtitkára szerint soha ne látott lehetőséget kapnak most a magyar családok. Novák Katalin elmondta, hogy az akcióterv minden elemére lesz elég forrás. 2022-ig tart és várhatóan több tízezer család életét könnyíti majd meg.

A gyerekeknek kicsit kevesebb mint a fele házasságon kívül születik ma Magyarországon. Várható, hogy ebben is lesz áttörés? – kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető

– A házasságok tekintetében már 2010 óta nagyon kedvező folyamatokan látunk. Azt figyeltük meg, hogy a 2000-es évek elején a folyamatosan csökkent a házasságkötések száma, 2010 óta pedig folyamatosan növekszik. Most már minden évben jóval 50 ezer fölötti a házasságkötéseknek a száma, ugyanez a szám 35 ezer volt 2010-ben. Tehát látszik, hogy nagyjából másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma és bizony várható, az, hogy akár a családvédelmi akciótervnek köszönhetően, de egyéb korábbi támogatásoknak is az lehet az eredménye, hogy még inkább nőni fog a házasságnak a presztízse, még többen gondolkodnak el azon, hogy ebben a kötelékben, ebben az intézményben éljék az életüket.  Hiszen nagyobb párkapcsolati stabilitást ad és hát látjuk, hogy vannak olyan támogatások, ahol ez kifejezetten előny. Például a babaváró támogatásnál is házaspárok tudják igény  bevenni ezt a nagyon bőkezű támogatást. – válaszolta Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.