Hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet: a testi fenyítés komoly testi és lelki sérülést okozhat a gyermekben

Elítéli a testi fenyítés alkalmazását a gyermeknevelésben Farkas Éva Erzsébet. A Makó Híradónak a városvezető elmondta: családanyaként és pedagógusként is rendkívül károsnak tartja a fizikai erőszak alkalmazását, mert olyan dologra tanítja meg a gyermeket, amire egy felelős szülő a legkevésbé szeretné.

Ahhoz, hogy a gyermek a lehető legjobban kibontakozhasson, és pozitív viselkedést tanulhasson, a szülőnek tiszteletben kell tartania a gyermek jogait a testi épséghez és az emberi méltósághoz. A konfliktusok és a harag kezelésének nem lehet sem módja, sem eszköze a fizikai erőszak alkalmazásával történő büntetés, mert komoly testi és lelki sérülést okozhat a gyermekben – mondta el a Makó Híradónak Farkas Éva Erzsébet.

Makó első embere kihangsúlyozta, családanyaként és pedagógusként is elítéli a fizikai erőszak alkalmazását a gyermeknevelésben, a közéletben dolgozó emberként pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy egy városvezető a családon belüli erőszak bármely formáját is népszerűsítse.

A gyermeknevelés olykor sok feszültséggel és konfliktussal jár, ugyanakkor a gyermek teljes körű fejlődése érdekében a szülőnek pozitív magatartást kell gyakorolnia. Olyan módszerek alkalmazására van szükség, amelyek a gyermek fejlődését szolgálják, és hozzájárulnak a bizalmon és kölcsönös tiszteleten alapuló, meghitt kapcsolatok kialakulásához – folytatta a városvezető, hozzátéve: ehhez pedig elengedhetetlen az erőszakmentes környezet.

Ha a szülő testi fenyítést alkalmaz a gyermeknevelés során, akkor arra tanítja a gyermekét, hogy az erőszak alkalmazása egy lehetséges megoldási irány a konfliktusokban. Ez pedig olyan dolog, amelyre egy felelősen gondolkodó szülő a legkevésbé sem akarja megtanítani a gyermekét – foglalta össze Farkas Éva Erzsébet.