Hírek Térség Top

16,5 millió forintot nyertek a maroslelei imaterem kialakítására

A Magyar Falu Programban egészen pontosan 16 millió 591 ezer 573 forintot nyert minderre a Kiszombor-Maroslelei Református Misszió Társ Egyházközség.

A helyi egyházi közösségi terek fejlesztés részeként a Egyházi épület felújítása és közösségi programok szervezése Maroslelén című pályázat eredményeként elnyert összegből a József Attila utca 1. szám alatti épület egy része felújítását és abban közösségi programok szervezését célozták meg. Ennek keretében imatermet hoznának itt létre.

Matosné Bokor Anikó lelkész elmondta, a József Attila utca 1. szám alatti családi háznak készült épület egy részét toldozgatták-foltozgatták, az istentiszteleteket pedig a régi nagyszobában tartják. Most ehhez nem nyúlnának, de a hátsó, egykoron kocsiszínnek készült részen alakítanának ki imatermet, irodahelyiséget és mosdót.

– Új tagokkal is bővült a gyülekezetünk, ezért is lenne szükségünk az imateremre. Hogy ezt miért is kellene? Például azért, mert hamarosan kettős keresztelő is lesz majd, de lehet, hogy erre a családot Kiszomborra kell áthívni, mert a jelenlegi maroslelei helyen nem férnének el.

– Szeretnénk felállítani a haranglábat is, a harangunk azonban régi – de az önkormányzat tulajdonában maradt – épületünk tornyában maradt. A harangláb újraállítása ebből a pályázatból azonban nem lehetséges – tette hozzá.

***

Az első pályázati kiírás keretében összesen 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközösségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken. A kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése.

A kormány idén február végén hirdette meg a Magyar Falu Program keretében az első két pályázati felhívást, amely közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint egyházközösségek számára.

A falusi önkormányzatok számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére 461 nyertes pályázat jut, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás 7 milliárdos keretét szintén teljes egészében szét tudják osztani a 487 nyertes pályázó között. Az első két kiírásra jelentős volt a túljelentkezés, ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére.

A pályázatokat május közepéig lehetett benyújtani. A kiíró Miniszterelnökség hatvan napon belül döntést hozott. A gyors elbírálással a kormány célkitűzése, hogy a falusi emberek minél előbb érezzék a program előnyeit.