Hírek Színes Térség

Vadnyugati táncot jártak a kiszombori gyerekek

A csongrád-bokrosi westernvárosban zárult a 22 gyermek részvételével rendezett kiszombori honismereti tábor. A gyerekek patkót dobáltak, rodeó bikára kapaszkodtak, aranyat mostak, de még táncra is perdültek.

Igazán felejthetetlen élményben volt részük a hétvégén a kiszombori honismereti tábornak résztevő huszonkét helybéli gyereknek, hiszen külön busszal útra kelve, és az önkormányzat által biztosított hideg élelmiszercsomaggal felszerelkezve visszautazhattak a Vadnyugat hőskorába, azaz az azt felidéző csongrád-bokrosi westernvárosba.

Itt aztán mindent kipróbálhattak a vendégszerető házigazdák jóvoltából, akik igazi westernfilmes, tréfás-verekedős jelenettel idézték meg a (filmekben látott) Vadnyugatot.

navigate_before
navigate_next

A gyerekek legjobban a rodeó bikát élvezték, de lelkesen ásták, mosták a patak fövenyéből az aranyat, s meg-megörültek, amikor rábukkantak egy-egy igazi aranyrögre. A lelkesedésük nem lohadt a helyi kukorica labirintusban, bár ilyet az idén is láthatnak odahaza is, kedvtelve ügyeskedtek a patkódobálásban és mind a tizenegyféle szórakoztató játékban.

De még táncoltak is egy kis westerntáncot a helybéli cowboyokkal.

A honismereti kör vezetői, az önkormányzat álltak állt tiszteletdíjukat a körnek ajánlották fel.

A szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör az idén a Móra Emlékév köré csoportosította a táborozók napjait, ami leginkább a különféle Móra-korabeli kézművességek elsajátítását jelentette. A makói Pintér Attila és a felesége Anikó keramikusok, az agyagozás szépségeibe avatták be a gyerekeket, akiknek nagy élményt jelentett a kovácsműhely felszereléseinek megtekintése. A kiszombori táborozók egy jelképes makettfalut is építtetek, agyagfigurákkal népesítve azt. Belényi-Rutai Katalin a tűnemezelés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket, de jártak a Rónay-kúria emeletén idén március 15-én megnyílt Rónay-kiállításon is. A táborozók sokféle korabeli mesterséggel megismerkedtek, így szőttek az algyői Gál Tiborral és Gálné Nagy Ildikó népi iparművész vezetésével, fontak, gyöngyöt fűztek, de citeráztak, énekeltek is. Az elkészült kézműves munkákból pedig minikiállítás is nyílt az Ady Endre Művelődési Házban. – Rengeteg szervezés előzte meg a tábort. A kör tagjai valamint kézművesek és mindazok munkáját köszöni a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetősége, akik segítették a tábor, s külön megköszönik a kiszombori önkormányzat pályázati segítségét – emelte ki Endrész Erzsébet, a kör elnöke.