Hírek Térség Top

Huszonkétmillióból újulhat meg az ambrózfalvi faluház

Miután egészen pontosan 21 millió 625 ezer 32 forintot nyert a község önkormányzata erre a célra a Magyar Falu Program pályázatán. A képen a faluház, az udvar felől.

A közösségi tér felújítása és korszerűsítése projekt keretében elnyert 21 millió 625 ezer 32 forint támogatásból végzik el az ambrózfalvi faluház felújítását, eszközöket szereznek be, vásárolnak egy rendezvénysátort, illetve ebből jut pénz egy, a közművelődéssel foglalkozó szakember egy évi bérére is.

– Régebben is terveztük a faluház, illetve az orvosi rendelő felújítását, igaz akkor még nem a Magyar Falu Program keretében. Sőt a faluház esetleges bővítését is szerettük volna, de most csak a felújításra volt lehetőség. Örülünk a pályázati sikernek, hiszen így be tudjuk fejezni a faluház felújítását, melyen apróbb lépésekben már korábban tettünk. 2017-ben például, közművelődési érdekeltségnövelő pályázaton nyert 256 ezer forintos támogatásból, melyhez a község 220 ezer forint önerőt biztosított, részben kicseréltük az elavult nyílászárókat, így például az ajtót. A Belügyminisztérium 3 és fél millió forintos támogatásából felújították az épület vizesblokkjait. – mondta Csirik László.

Ambrózfalva polgármestere hozzátette: a most elnyert pályázat lehetővé teszi egy közművelődéssel foglalkozó dolgozó napi négyórás alkalmazását. És azt is elmondta, hogy az orvosi rendelő felújítására is pályáztak.

***

Az első pályázati kiírás keretében összesen 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközösségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken. A kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése.

A kormány idén február végén hirdette meg a Magyar Falu Program keretében az első két pályázati felhívást, amely közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint egyházközösségek számára.

A falusi önkormányzatok számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére 461 nyertes pályázat jut, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás 7 milliárdos keretét szintén teljes egészében szét tudják osztani a 487 nyertes pályázó között. Az első két kiírásra jelentős volt a túljelentkezés, ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére.

A pályázatokat május közepéig lehetett benyújtani. A kiíró Miniszterelnökség hatvan napon belül döntést hozott. A gyors elbírálással a kormány célkitűzése, hogy a falusi emberek minél előbb érezzék a program előnyeit.