Kék hírek Makó

Hat év fegyház és hat év börtön a makói herbálárus házaspárnak

A Szegedi Törvényszék hat év fegyházra ítélte D. Attilánét, míg hat év börtönre D. Attilát tegnap. A házaspár 2010-2015 között Honvéd városrészbeli otthonukban füstölőnek nevezett herbált árultak. Az ítélet nem jogerős.

A házaspár a vádirat szerint 2010. év végétől 2015. március 25-ig makói magánházukban hatósági engedély nélkül, rendszeres haszonszerzés céljából, kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket – úgynevezett herbált – értékesítettek füstölőként. A házaspár maga szolgálta ki a többségében helybéli vásárlókat, akiknek a herbál használatával céljuk a bódultság és kábultság érzet elérése volt.

A vádlottak házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész nap lehet náluk herbált lehet vásárolni, továbbá különböző vásárlási akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni. A vádlottak által értékesített növényi törmelék olyan vegyületeket tartalmazott, melyek kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

A vádlottakat az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolta.

A vádlottak által árusított növényi törmelék kábító hatású anyagot tartalmazott, a benne lévő anyagok azonban nem szerepeltek a kábítószerek listáján, így a rendőrség hiába tartott több alkalommal is házkutatást a vádlottaknál, lefoglalva az 500 és 2000 forint között, kis zacskókban árult bűnjeleket, a bevizsgálás után nem tudtak intézkedni. Ezért D. Attila és D. Attiláné nyíltan kereskedhetett a herbállal, amelyet a közösségi oldalon is hirdettek. Az adagokat nem csak helyben lehetett megvenni. Az árukészletet azt a posta és futárszolgálat szállította nekik házhoz. A új pszichoaktív anyagok listáját az internetes kereskedők folyamatosan figyelték, amikor a növényi törmelékben lévő vegyületek tiltólistára kerültek, annak árulását felfüggesztették, majd új, más vegyületekkel kezdtek kereskedni.

A rendőrség 2015. március 25-én házkutatást tartott náluk, s kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt „áru” háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.
A Szegedi Törvényszék D. Attilánét hat év fegyházra, míg D. Attilát hat év börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak és védőik azonban enyhítésért fellebbeztek így az ítélet nem jogerős.