Hírek Térség Top

Westernvárosba kirándulhatnak a kiszombori gyerekek

Mármint az a huszonkettő, aki hétfő óta részt vesz a helyi honismereti tábor munkájában. Eddig a Móra Emlékév jegyében a Móra-korabeli kézművességekkel foglalkoztak, pénteken pedig egy kis vadnyugati kalandban lesz részük.

A kiszombori önkormányzat jóvoltából teljesen ingyenessé vált a hétfőn kezdődött, pénteken záruló idei honismereti tábor. A huszonkét résztvevő gyerek – a község jóvoltából – ingyen étkeznek, a pénteki, a csongrád-bokrosi westernvárosba való kirándulásuk menetrendszeri járatú buszköltségét és a belépők árát is az önkormányzat fedezi. És a község állta a közreműködők tiszteletdíját is, melyet azok a honismereti körnek adományozták. De kaptak még író- és festőeszközöket, minden további költséget a honismereti kör áll. A szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör az idén a Móra Emlékév köré csoportosította a táborozók napjait, ami leginkább a különféle Móra-korabeli kézművességek elsajátítását jelentette.

A gyerekek így sokféle korabeli mesterséggel megismerkedtek, így szőttek az algyői Gál Tiborral és Gálné Nagy Ildikó népi iparművész vezetésével, fontak, gyöngyöt fűztek, de citeráztak, énekeltek.

A makói Pintér Attila és a felesége Anikó keramikusok, az agyagozás szépségeibe avatták be a gyerekeket, akiknek nagy élményt jelentett a kovácsműhely felszereléseinek megtekintése.

A kiszombori táborozók egy jelképes makettfalut is építtetek, agyagfigurákkal népesítve azt.

navigate_before
navigate_next

– Minden nap más-más a program, így csütörtökön Belényi-Rutai Katalin a tűnemezelés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket, de jártunk már a héten a Rónay-kúria emeletén idén március 15-én megnyílt Rónay-kiállításon is. Holnap, azaz pénteken pedig némileg elszakadunk az eddigi programok jellegétől, hiszen elutazunk a csongrád-bokrosi westernvárosba – mondta Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortesia Honismereti Kör elnöke, a tábor egyik szervezője.

A gyerekek kézműves munkáiból minikiállítás is nyílt az Ady Endre Művelődési Házban.

Az idei honismereti tábor munkáját nagyon sokan segítették: Süliné Rácz Emőke szakmai vezetőként, Bajnóczi János szervező, Nyári Mihály segítőként, Ádok Robin önkéntesként vesz részt a munkában, illetve rengeteg köri tag sütött a gyerekeknek, illetve járult hozzá különböző adományokkal az idei kiszombori honismereti tábor sikeréhez különféle dolgokkal, például dinnyével jégkrémmel.