Hírek

Már a holland liberálisok is nekimennek a migránsmentő NGO-knak

Mark Rutte holland miniszterelnök VVD pártja azt akarja, hogy „emberkereskedelem elősegítése” miatt helyezzék vád alá azokat az „idealistákat”, akik a tengeren engedély nélkül migránsokat mentenek ki a csónakjaikból – számol be róla a mandiner.hu.

Neokohn arról ír: Mark Rutte holland miniszterelnök jobboldali liberális pártja, a VVD kemény javaslattal lépne fel a Földközi-tengeren migránsokat mentő tevékenységet végző aktivistákkal szemben.

A VVD javaslata azt tartalmazza, hogy „emberkereskedelem elősegítése” miatt helyezzék vád alá azokat az „idealistákat”, akik a tengeren engedély nélkül migránsokat mentenek ki a csónakjaikból.

Rutte pártja négy évig terjedő börtönnel, illetve 83 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtaná azokat, akik holland lobogó alatt, de hivatalos engedélyek nélkül hajtanak végre ilyen mentőakciókat.

„Az olyan szervezetek, amelyek szándékosan olyan partok felé hajóznak, ahol emberkereskedők ténykednek, az utolsó láncszemet jelentik a mélyen Afrikáig érő emberkereskedelemben” – érvelt a javaslat mellett Jeroen van Wijngaarden VVD-képviselő.

Ilyen hajónak tartja a párt a nagy vihart kavart Sea-Watch 3-at is: ez a hajó rendszeresen kiment embereket a Földközi-tengerből, utána viszont hosszú ideig köröz a tengeren, mert egyik európai ország sem akarja befogadni a menekülteket. Áprilisban a holland kormány már megszigorította az ilyen jellegű hajók működését, elkerülendő, hogy mentésre, az érintettek ellátására alkalmatlan hajók induljanak neki a tengernek – írja a Neokohn.

 

Forrás: mandiner.hu | Borítókép: illusztráció