Hírek Térség Top

Közösségi célra újítják fel a maroslelei jegyzői házat

Jövőre itt nyílna meg a Hagyományok Háza és kézműves ház, ahová visszakerülne a helytörténeti gyűjtemény értékesebb része, de leginkább programok zajlanának benne. Az épületfelújítást néhány héten belül befejezik.

A nyári szünet előtti utolsó maroslelei testületi ülésen Martonosi György a polgármesteri beszámolójában elmondta, az egykori jegyzői ház belső munkálatainak finanszírozására a Magyar Falu Programban nyújtottak be pályázatot. Ez az elektromos hálózatcseréjét jelenti, és belső felújítás is hátra van. A napelemek szerelését megkezdték, az udvar felőli tetőrész cserepezése kész, néhány héten belül befejeződnek a munkálatok. A belső munkák pedig a források függvényében folytatódnak és az épület körüli járdát is megcsinálják.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a maroslelei önkormányzat közösségi cél érdekében pályázott majd 23 millió forintra, a főtéri egykori jegyzői lakás felújítására a Magyar Falu Programban.

Az épületfelújítás előtt kiköltöztették onnan a helytörténeti gyűjteményt, majd a munkálatok első részeként kicserélték a maroslelei községháza átellenében található ház nyílászáróit. Az épület átalakításával egyébként nem kisebb célt tűzött ki a helyi képviselő-testület, minthogy azt jövőre már közösségi célra használják.

A nyílászárók cseréjével kezdődtek meg a munkálatok

A Magyar Falu Programhoz benyújtott pályázat célja, hogy az ingatlan a továbbiakban a Hagyományok Házaként és kézműves házként működjék, ahol bemutatnák a helytörténeti gyűjtemény értékesebb részét is.

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése önkormányzatok és nemzeti kulturális intézmények bevonásával” című pályázattal a lelei önkormányzat 15 millió forint támogatást szeretne megszerezni a meglévő közösségi és kulturális építmények (azaz az épület) külső és belső tereinek felújítására, bővítésére, korszerűsítése, melyben benne van a fűtés korszerűsítése, a nyílászárócsere, a hőszigetelés, illetve a meglévő világítási rendszerek, infó- és telekommunikációs hálózat korszerűsítése.

5 milliót célzott meg a közösségi célú helyiségekben megvalósuló kül- és beltéri programok szervezésére, ezekhez kapcsolódó eszközbeszerzés és működési költségek támogatására, 2 millió 972 ezer forintot pedig a majdani egyetlen teljes- vagy részmunkaidőben alkalmazandó közösségszervező bértámogatására.