Belföld Hírek

Nemzetközi körözést adatna ki Orbán Viktor ellen Márki-Zay

Ceaușescuhoz és Miloševićhez hasonlítja a magyar miniszterelnököt könyvében a vásárhelyi polgármester – adta hírül a Promenád. Arról is ír, ma Magyarország Európában szégyen minden magyarnak. Új rendszerváltást és elszámoltatást vizionál, miközben kifejti, közel sem biztos, hogy békés és demokratikus módon fog megbukni az általa tolvajpártnak titulált Fidesz.

„Azt gondolom, ma már oda jutottunk, ahova annak idején Milošević vagy Ceaușescu és sokan mások sodorták a saját országukat. Ma Magyarország Európában szégyen minden magyarnak…” – így von mérleget a 2010 óta tartó Orbán-kormányzásról nemrég megjelent könyvében Márki-Zay Péter. A Gyurcsány család bukott főpolgármester-jelöltjével, Kálmán Olgával közösen írt kötetben a vásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke éles, durva politikai támadást intéz a Fidesz-KDNP, a háromszor is kétharmados többséggel megválasztott kormány és annak miniszterelnöke ellen.

Márki-Zay azt a nézetét is kifejti, hogy 2014-ben és 2018-ban is csalás révén győzhetett a Fidesz az országgyűlési választáson. „Nem tudjuk pontosan, milyen módszereket alkalmaztak, de az alapállítás maga nem feltételezés: hogy csaltak, az tény” – írja. Mint fogalmaz, teljesen biztos abban, hogy ez a rendszer össze fog omlani. Ennek oka véleménye szerint, hogy „egyre nagyobbá válik az a tábor, amely a Fidesz ellen van”, konkrétan mára „az ellenzékben vannak jobb- és baloldaliak, a NER-ben pedig a tolvajpártiak”.

„Azt látom, hogy erkölcsileg már megbukott a Fidesz. Van egy nagyon masszív táboruk, de új szavazókat nem szerezhetnek, hiszen jóérzésű, tisztességes emberek nem állnak már melléjük. […] ez egy erkölcsileg teljesen vállalhatatlan rendszer, és buknia kell, mint ahogyan Európában máshol is megbuktak az ilyen diktatórikus rendszerek” – veti papírra, majd felteszi a kérdést: „Milyen világ az, hogy amikor Európában járva megemlítjük, hogy magyarok vagyunk, akkor szégyenkeznünk kell?”

Márki-Zay tehát állítja: ma Magyarország Európában szégyen minden magyarnak. A könyvével egyértelműen miniszterelnöknek, Orbán ellenzéki kihívójának bejelentkező városvezető új rendszerváltást sürget.Ennek az új rendszerváltásnak szerinte az elszámoltatást is tartalmaznia kell. Kálmán Olga ugyan felhívja rá a figyelmét, ez a kifejezése „kicsit a bosszúállásra hajaz”, de Márki-Zay nem hátrál, megerősíti: „enélkül nincs valódi váltás, megtisztulás”.

Az MMM elnöke a Fidesz bukásának vizionálásában odáig jut, hogy nemzetközi körözés kiadását is szükségesnek tartja Orbán Viktorral szemben. „Én legszívesebben már most is azt tanácsolnám, hogy Orbán fogja a pénzét, és repüljön Azerbajdzsánba vagy Kazahsztánba, de ez nem lenne egy jó alku. Nem intézhető el ennyivel, nem úszhatják meg egy kormányváltással. […] Ha gondolatban nagyon előreszaladok, akkor azt is ki merem jelenteni, hogy a nemzetközi körözés kiadását sem fogja elkerülni Orbán…” – vázolja föl az úgynevezett új rendszerváltás lehetséges forgatókönyvét.

Márki-Zay ugyan megemlíti, fontosnak tartja, hogy Magyarország békésen valósítsa meg ezt az új rendszerváltást, de korántsem biztos benne, hogy ez valóban így lesz. Visszatér tehát a tőle már többször hallott „gyújtogatós” forradalmi gondolatokhoz és elképzelésekhez.

„Egyébként tényleg azt gondolom, hogy a Fidesz ma sajnálatos módon nem a békés megoldás felé tereli a politikai helyzetet Magyarországon, mert mint a kuktára, ráteszi a fedőt, a feszültség pedig egyre nő odabenn. Ezzel az elmélettel nem vagyok egyedül, nem is olyan rég a szocialista Ujhelyi István is kifejtette ugyanezt a gondolatot, miszerint a Fidesznek az a szerencséje, hogy nyitva vannak a határok, mert ha az a hatszázezer csalódott magyar nem vándorolt volna ki az országból, akkor már valószínűleg felgyújtották volna a pártházat. Egy demokratikus változásnak az lenne a feltétele, hogy demokratikusan lehessen leváltani egy hatalmat, de ha ez nem lehetséges, és az elégedetlenség, vagyis a gőz csak termelődik, akkor azt nem demokratikusan fogják megtenni” – olvasható a könyvben a fenyegető politikusi jóslat.

Egyúttal arra utalgat, az ellenzéki erőknek – így persze neki, mint a kötet által és révén egyfajta miniszterelnök-jelöltként értelmezett összeellenzéki vezérnek, potenciális Orbán-utódnak – készen kell állniuk arra, hogy átvegyék a hatalmat, hisz a Fidesz bármikor bukhat: „semmit nem lehet kizárni, mert ha csak a környező országok közelmúltját nézzük, Szerbiáét, Ukrajnáét, Szlovákia vagy Szlovénia példáját, nos, akkor azt látjuk, hogy viharos gyorsasággal tud megroppanni egy kormány…”

Ebben a felvázolt viharos gyorsaságú megroppanásban a magyar miniszterelnök tehát Márki-Zay szerint ugyanúgy végezheti majd, mint az egykori Románia és Jugoszlávia diktátorai. „Abban biztos vagyok, hogy mi a jó oldalon állunk, és abban is, hogy akármennyit trükköznek a választási szabályokkal, összefogással le lehet győzni a korrupt hatalmat. Ennek nem lehet más vége, mint egy rendszerváltás. Ahogy már említettem, azáltal, hogy egyre durvábban csalnak, egyre durvábban hazudnak, egyre feltűnőbben visszataszító rendszert építenek ki, elindultak azon az úton, mint Ceaușescu, Milošević és sokan mások a történelemben, aminek csak egy vége lehet: elmennek a falig, és bukni fognak, mert megelégeli az ország, az biztos” – von mérleget az országos politikai színpadra törő vásárhelyi polgármester.

És hogy mi jelenti értelmezésében azt a bizonyos falat? Nos, erre még Kálmán Olga is rákérdez, mire a polgármester sokadszor is a háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolt Slobodan Miloševićhez hasonlítja Orbán Viktort.

„Orbán stratégiája kísértetiesen hasonlít Miloševićhez, aki elérte azt, hogy már bombázták Szerbiát, de még mindig egyfajta véd- és dacszövetségbe tömörült a szerb nemzet, és kiálltak mellette. Ám ez nem tartott, nem tarthat örökké, előbb-utóbb mindenkit elér a népharag, mint ahogy Miloševićet is elérte. Igaz, akkor ő már visszavetette Szerbia fejlődését vagy húsz évvel, és úgy vonult be a történelembe, mint aki az egyik legnagyobb kárt okozta Szerbiának az idők során. Orbán hasonló úton indult el…” – olvashatjuk erről.

Mint már a portál megírta, a könyvében Márki-Zay Péter egyrészt az ellenzéki erők teljes összefogása mellett tesz hitet, másrészt viszont azt is leszögezi: miután nincs az ellenzékben olyan párt, amiben felfedezné azt az árnyékkormányt, amely leválthatná a Fideszt, „mi pont ennek a helyzetnek a feloldására alakítottuk meg a Mindenki Magyarországa Mozgalmat”, „ebből alakulhat ki egy jövőbeni párt vagy a pártok koalíciója”. A cél pedig nem más, mint hogy az általa vezetett alakulatban „a demokratikus rendszerváltó kormány lehetőségét lássák az emberek, egy komplett kormánylistával”.