Hírek Térség Top

A munka javított az apátfalvi gyerekek helyzetén

Tavaly az 573, 18 évnél fiatalabb apátfalvi gyerek közül összesen 173 részesült valamilyen ellátásban. 114-gyel kevesebben, mint egy évvel korábban. Az oka, hogy a szüleik elhelyezkedtek a munkaerőpiacon. A képen apátfalvi óvodások

Tavaly a 3016 apátfalvi közül 573-an voltak fiatalabbak 18 évesnél, ez 291 fiút és a 282 lányt jelentett. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeli ellátásban összesen 86 család összesen 173 gyermeke részesült.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapott gyerekek száma azonban 114-gyel kevesebb volt, mint két évvel ezelőtt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy korábban munkanélküli szüleik el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerő piacon (azaz nem közmunkásként), így javult a családok anyagi helyzete. Az önkormányzat csak 3 kérelmet utasított el. Kiegészítő gyermekvédelmi támogatást senki sem kapott – derült ki Puskásné Ember Ninette, az Apátfalvi Szociális Alapszolgáltatási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményegység vezetője, a testület által tárgyalt, majd jóváhagyott, az önkormányzat tavalyi gyermekvédelem munkájáról szóló beszámolójából.

Az önkormányzat – az előírásoknak megfelelően – a rendszeresen gyermekvédelem támogatást kapó gyerekeknek két ízben, augusztusban és novemberben is osztott Erzsébet utalványokat, összesen 2 millió 264 ezer forint értékben. 6500 forint értékben a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű, míg 6000 forint értékben a gyermekvédelmi támogatásban részesült gyerekek kaptak ilyet. A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázatra összesen 3 apátfalvi diák nyújtott be „A”- típusú pályázatot, s mindhárman el is nyerték a havi 5000 forintot jelentő támogatást. Szintén három gyereket támogattak az Arany János Tehetségkutató Program jóvoltából.

Az önkormányzat jelentősen támogatta a gyermekek étkeztetését is. Az Apátfalvi Bíbic Egységes Óvoda Bölcsőde saját üzemeltetésű konyhájáról étkező 103 óvodás és bölcsődés közül csak 2 óvodás és 1 bölcsődés után fizettek a szülők teljes árat, míg a Dózsa György Általános Iskola tálalókonyhájáról ételt kapó 156 gyerek közül csak 52-en.

A tavalyi tavaszi szünetben 25, a nyáriban 64, az ősziben 20, míg a téli szünetben 17 gyermek étkeztetését biztosították az 1 millió 471 ezer 170 forint állami támogatásnak köszönhetően.

Az apátfalvi családok tagjai közül tavaly 446 esetben kértek segítséget a helyi Gyermekvédelmi Szolgálat munkatársaitól: 159 esetben szülő, család életvitelében jelentkező probléma, 178 esetben anyagi, megélhetési gondok, 25 esetben magatartásbeli problémák, 24 esetben szülői elhanyagolás, 5 esetben családi konfliktus, 55 esetben pedig gyermeknevelési problémák miatt kértek segítséget.

A Gyermekvédelmi Szolgálat tavaly 47 gyermeket gondozott, közülük alapellátást 15-en kaptak, 8-at védelembe vettek, 6-ot ideiglenes hatállyal helyeztek el, 18-at átmeneti nevelésbe vettek. Összesen 30 családot gondoztak. Tavaly a Gyermekvédelmi Szolgálathoz egy jelzés a védőnőktől, hét pedig az iskolából érkezett.

Kiemelkedő gyermek- és ifjúságvédelmi munkát végzett az Apátfalvi Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezet, mely nyertes Tanoda pályázatának köszönhetően 31 gyerek felzárkóztatását végezte, illetve a gyerekek számára különféle foglalkozásokat, kirándulást és kézműves foglalkozást szerveztek.

A gyerekeknek a faluház is számos programot szervezett tavaly, s a testületi ülésen az is kiderült, hogy nem jellemző a faluban a gyermek-, illetve a fiatalkorú bűnözés.