Hírek Térség Top

A falunapra elkészül a kiszombori Rónay Cecília kép

Szegvári Ernőné polgármester és Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke a múlt héten kereste fel Szabó Tamás restaurátor műhelyét, hogy első kézből tudják meg, mi is a helyzet a Rónay Cecília festménnyel.

A jelenlegi állapotában tartósítja a képet, kijavítja a hibákat, de magát a festményt nem, csak a keretét restaurálja Szabó Tamás – tudta meg múlt heti a restaurátor műhelyében Szegvári Ernőné polgármester és Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke. Ők azért keresték fel Szabó Tamást, a szegedi Móra Ferenc múzeum restaurátorát, mert az a kiszombori önkormányzat tulajdonába vett, vélhetően Rónay Cecíliát ábrázoló festményről korábban azt közölte, hogy ha a képhez nyúl, akkor az megsemmisül, így csak a keretét tudja restaurálni.

– Elmentünk megbeszélni, mit lehet tenni a képpel. Szabó Tamás felhívta a figyelmünket arra, hogy milyen gondok vannak a képpel, s elmondta, nagyon jó, hogy a hátulját megerősítette az önkormányzat – mondta érdeklődésünkre Kiszombor polgármestere. Szegvári Ernőné hozzátette, hogy a restaurátor felújítja a keretet, kijavítja a képen látható, a korábbi viszontagságokból származó hibákat.

navigate_before
navigate_next

– A festmény tisztítását azonban nem tudja elvégezni, mert ha megcsinálná, akkor gyakorlatilag az elhalványulna, eltűnne. Sajnos olyan anyaggal kenték be, ami miatt nem lehet letisztítani – tette hozzá a polgármester. – Úgy gondoljuk, hogy így is rendbe lesz a kép, elfogadtuk a szakmai véleményét. Megőrizzük, s kiállítjuk a festményt „A zombori Rónay család” című, idén márciusban a Rónay-kúria emeletén nyílt, emlékkiállításon. Úgy tűnik a szeptember harmadik hétvégéjén rendezendő falunapra el is készül vele a restaurátor.

A kiszombori önkormányzat még az idén januári rendes ülésén döntött arról, hogy átveszi az egy magánszemély által fele-felerészben a Kiszomborért Alapítványnak, illetve a helyi honismereti körnek adományozott, vélhetően Rónay Cecíliát ábrázoló festményt. A képviselő-testület vállalta azt a feltételt is, hogy restauráltatja, majd a Rónay-kúria emeleti kiállításán elhelyezi azt, hogy az a köz számára is megtekinthető legyen. Az alapítvány és a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör kikötötte azt is, hogy az önkormányzat a festményt semmilyen körülmény vagy ok miatt nem adhatja el.