Kardos László kutyatenyésztő, a Marosmenti Kutyások Egyesületének elnöke osztotta meg portálunkkal a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel kedvezhetünk és segíthetünk kedvenceinknek.

A szakember kiemelte: elsődleges a bőséges vízmennyiség, lehetőség szerint naponta többször cserélve, hogy friss és hűsítő legyen számukra.

Fontos továbbá, hogy a rövid és hosszú szőrű kutyákat is segítsük a vedlésben, hiszen minél hamarabb megszabadul tőle, annál hamarabb lélegezhet fel. A megmaradt szőr ráadásul a magas páratartalom mellett ekcémát és különböző betegségeket is okozhat, amelyen az állatorvos segíthet csak. Érdemes tehát beszerezni a megfelelő üzletekben az eszközöket, amivel kifésülhetjük, ezzel segítve őket.

A táplálkozásra is érdemes figyelni a nagy melegben: Kardos László azt tanácsolja, naponta kétszer, reggel és este etessük kedvenceinket, mivel a napközbeni étkezés megterhelheti a szervezetüket.

Figyelmet kell fordítani továbbá az állat lakhelyére is, amit fellocsolással tehetünk kellemesebbé, de kinti kutyák esetében a légkondicionáló problémát is okozhat, hiszen megesik, hogy az ízületeik nem bírják, a benti társaikkal szemben számukra egy hűvös rész elegendő.

A szakember elárulta, ő hajnalban sétáltja kutyáit, mivel ilyenkor van a leghűvösebb, ilyenkor felfrissül az idő, de a magas páratartalom hatásait így is megérezhetik kedvenceink. A vízpart közelsége, így akár a Maros-partra való kilátogatás kellemes felüdülés lehet számukra, hiszen a vízben hűthetik magukat.

Kardos László továbbá felhívta a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, hiszen a szúnyogok számos betegséget okozhatnak. A baj a megfelelő, négy hetente adagolt tablettákkal megelőzhető és kezelhető, továbbá a kullancsokra is érdemes figyelmet fordítani.

 

Borítókép: archív fotó