Mintegy 15 radikalizálódott fiatal muszlim támadta meg a franciaországi Val-de Reuil-Louviers rendőrkapitányságát csütörtökről péntekre virradóra – adta hírül az Origo. A támadásban pirotechnikai eszközöket, házi készítésű bombákat, lövedékeket is felhasználtak.

A támadás a Le Figaro szerint egészen „látványos” volt. Természetesen teljesen felkészületlenül érte a kapitányság ügyeleteseit. Az erőszakos muszlim fiatalok színes füstbombákat, házi készítésű bombákat és köveket dobáltak a rendőrökre. Lövedékek is voltak náluk.

Megpróbáltak bejutni a kapitányság épületébe, megtámadták a rendőröket is.

A rendőrök könnygázt lőttek közéjük, de közben segítséget kellett kérniük. A Bűnözés Elleni Osztag (BAC) és a Megyei Közbiztonsági Igazgatóság (DDSP) embereinek megérkezése után a támadók elmenekültek. 115 robbanó lövedéket hagytak maguk után a helyszínen. Egy rendőrautó is megsérült, és betörtek az épület ablakai. A rendőrök megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Miközben csoportosan elkövetett szándékos károkozás bűncselekménye miatt indult nyomozás, az eljárás jelenlegi szakaszában már annyit lehet tudni, hogy

a támadók álarcot viselő, 15-20 év körüli, feltehetőleg radikalizálódott muszlim fiatalok voltak,

és olyanokat kiabáltak a támadás közben, hogy

»Allah Akbar!« és »Mocskos franciák, gyertek ki, elégetünk benneteket!«

A támadás óriási felháborodást váltott ki a rendvédelmi szervek dolgozóiban, a rendőr szakszervezet közleményben tiltakozott, és a rendőrök elkeseredett állapotára hivatkozott, és arra, hogy a francia rendőrök az erejük végéhez közelednek.

A Le Figarónak egy rendőrszakszervezeti vezető arról beszélt, hogy tavaly nyáron már megtámadták ezt a rendőrőrsöt. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a 2018. júliusi támadás ugyanilyen volt.

Borítókép: Archívum.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest