A településen mintegy 100 szlovák gyökerű lakos van, ezért a nemzetiségi önkormányzat rendszeresen tart hagyományőrző programokat. Pitvaroson az iskolában is lehet választani a szlovák nyelv tanulását.

Finomságokkal várta ma a lakosokat a Szlovák Tájházba a Szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Provita Segítő Szolgálat. A gasztronómiai napot másodjára szervezték meg, ám hagyományőrző programok, baráti találkozók korábban is rendszeresek voltak.

Olyan jól sikerült az első alkalom, hogy idén már egy egész hetes tábort is szerveztek ezzel kapcsolatosan a diákoknak, az iskolában ugyanis például a szlovák nyelvet is lehet választani. Így a hétfőtől péntekig tartó tábor zárásának is tekinthető a szombati gasztronómiai nap, tudtuk meg a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

Lehoczki Anna portálunknak elmondta, jelenleg a mintegy 1400 lakosból 100-nak van valamilyen szlovák gyökere, ám nagyjából ennek fele vallja is magát szlováknak. A gasztronómiai napon fellépett a szlovák hagyományőrző csoport, a tájházban pedig kiállítást is meg lehetett tekinteni.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest