Nyilatkozatot adott Andrej Babis cseh kormányfő pénteken este Prágában. Mint ismert Orbán Viktor miniszterelnök a cseh fővárosba utazott, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei egyeztették álláspontjukat a vasárnapi EU-csúcs előtt.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Prágában véget ért Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő informális egyeztetése a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről.

Andrej Babis cseh kormányfő azt mondta, hogy a visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit.

Babis szerint a visegrádi kormányfők úgy vélik nem lenne jó, ha az Európai Bizottság élére a csúcsjelöltek (az Európai Parlament frakcióinak választási listavezetői a májusi EP-választáson) egyike kerülne.

Úgy gondoljuk, hogy nem a csúcsjelölteknek kellene elfoglalniuk a pozíciókat. Személyi kérdésekben megvannak az elképzeléseink – nyilatkozta a cseh kormányfő, de konkrét neveket nem akart említeni.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a német Manfred Weber, a szocialistáké Frans Timmermans, a liberálisoké a dán Margrethe Vestager. A cseh miniszterelnök nyilvános bírálója a csúcsjelölti rendszernek, s úgy véli néhányan a jelöltek közül nem igen szeretik a V4-es régiót. Minden frakcióból több név van. Vannak elképzeléseink a személyekről, de a kérdés az, sikerül-e valamilyen módon meggyőzni róluk a többi országot – jegyezte meg Babis.

Nem arról van szó, hogy határozottan kitartanánk valaki mellett, akinek Közép- vagy Kelet-Európából kellene lennie. Természetesen ilyen jelöltek is vannak, de most arról van szó, hogy ez az ember értse meg a régiónkat, ne legyenek történelmi előítéletei és negatív véleménye álláspontunkról például a migráció, a klíma vagy a költségvetés kérdésében – mutatott rá Andrej Babis.

Az Európai Tanács személyi kérdésekkel foglalkozó rendkívüli ülésére vasárnap lesz Brüsszelben.

A cseh kormányfő szerint nem lenne jó, ha a vasárnapi csúcson sem sikerülne megoldani a fontos vezető tisztségek betöltésének kérdését. Az Európai Tanács többsége valószínűleg számol azzal, hogy a tárgyalások egész éjjel, illetve hétfő délelőtt is folytatódhatnak – jegyezte meg.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest