Belföld Hírek

Saját mozgalmának is kínos Márki-Zay gyermekfenyítése

Lukácsi Katalin elnökségi tag (a nyitóképen balra) kínos magyarázkodásba és maszatolásba menekült, mikor arról faggatták, mit szól hozzá, hogy az új ellenzéki szervezet elnöke a gyermekek testi fenyítését népszerűsíti a nevelésben.

„Márki-Zay Péter nem mint az MMM elnöke, hanem mint családapa nyilatkozott, magánemberként mondta el a véleményét” arról, hogy a testi fenyítést (így például a nyitott kézfejjel történő ütést) is lehetővé tevő kanadai gyermekvédelmi szabályzást jobbnak tartja a szerinte túl szigorú magyarnál – ezt Lukácsi Katalin elnökségi tag préselte ki magából pénteken a Mandiner.hu-nak. Hozzáfűzte még,

„ez egy gyermeknevelési, szakmai kérdés, amiben nem tudok állást foglalni, és nem is lenne korrekt. Majd akkor nyilvánulhatok meg a kérdésben, ha lesz gyerekem.”

Mindez egyértelműen arra utal, hogy az országos balliberális média, jogászok és gyermekvédelmi szakemberek által össztűz alá vett

Márki-Zay a gyermekek testi fenyítését népszerűsítő álláspontja saját mozgalma számára is kínos, mi több: vállalhatatlan.

Lukácsi ugyanis a fenti nyilatkozattal megpróbálta elhatárolni az ellenzéki erők összefogásának katalizátoraként meghatározott Mindenki Magyarországa Mozgalmat a saját elnökének álláspontjától.

Nincs azonban másról szó, mint kétségbeesett magyarázkodásról és gyenge maszatolásról, hiszen Márki-Zay nyilvánvalóan annak tudatában folytatja nyilvános közszerepléseit, teszi sajtónyilatkozatait és közösségi bejegyezéseit napról napra, hogy saját magát egyfajta ellenzéki megmondóemberként, összellenzéki vezérként, lehetséges miniszterelnök-jelöltként értelmezi. Ily módon amikor a hatályos, 2005 óta érvényben lévő MAGYAR JOGSZABÁLYOKKAL SZEMBEN a gyermekek TÖRVÉNYILEG TILTOTT, súlyos fizikai és érzelmi veszélyekkel járó testi fenyítését propagálja,arról robbant ki társadalmi vitát, akkor azt nyilvánvalóan nem mint egy átlagos családapa, magánember, hanem mint felelős, de inkább: felelőtlen közszereplő, vezető ellenzéki országos politikus és mint az MMM elnöke teszi.

Ráadásul az MMM maga is megosztotta hivatalos oldalán Márki-Zay elnök azon posztját, melyben leszögezi: fenntartja azon álláspontját, hogy „a magyar szabályozással szemben a kanadait helyesebbnek tartom, az ugyanis nem utasítja el a testi fenyítést a gyermeknevelésben”. Ez is arra utal, a mozgalom tisztában volt és van vele, hogy vezetőjének nyilatkozata, véleménye nem egy magánember gondolata, annál sokkal komolyabb társadalmi súlyt képvisel.

Nyilatkozatának és magyarázkodásainak árnyéka pedig szervezetére is rávetül, mely menekülne a kellemetlen tehertől.

Pikáns adalék: az interjú későbbi részében Lukácsi Katalin elismeri, hibázott, mikor nem is oly régen a hírhedt antiszemita bukott érpataki polgármesterrel pózolt, mert „elfeledkeztem róla, hogy minden tettemet politikusként értelmezik”. Már csak azért is nehezen védhető, hogy Márki-Zay fenti agymenéseinek egyszerű „családapai, magánemberi” keretet igyekszik hazudni.

A Mandiner egyébként azzal is szembesíti a zavarodott Lukácsit, hogy 2015-ben azt írta a közösségi oldalára: a gyermekeknek adott szülői „sallereket” „nem szeretné katolikus védjeggyé tenni”. Fel is teszik neki a kérdést: „Mikor változott meg a véleménye a kérdésben?” Mire a frappáns válasz: „Húha, nem emlékszem a kontextusra”…

Majd – bár az interjú közben nem született gyermeke – hirtelen mégis állást próbál foglalni. Még vállalhatatlanabbá téve a vállalhatatlant így igyekszik mosdatni Márki-Zayt: „Én azt az álláspontot képviselem a közéletben is, hogy törekedni kell az erőszakmentességre, de teljesen elfogadom, hogy Márki-Zay a kanadai szabályozásokra hivatkozott, hiszen élt is Kanadában és foglalkozott ott a gyermeknevelési szabályokkal, és bizonyára rálát, hogy mi van ott. Ő erre hivatkozott, és ha ez egy létező modell, akkor nem ellenzem, tehát elfogadom, hogy van olyan iskola, ezek szerint a kanadai, amibe ez belefér. […] én hiszek abban a pedagógiai módszerben, ami tud értékes, okos, ügyes gyermekeket nevelni erőszakmentes úton is. De nem akarom megbélyegezni azokat a szülőket sem, akik esetleg szigorúbban nevelik a gyermekeiket…”

Fotók: Márki-Zay Péter és az MMM Facebook-oldala