Belföld Hírek

KSH: áprilisban 9,0 százalékkal nőttek a keresetek

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 371 100 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 381 700 forint volt, ami 9,0, illetve 7,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban 10,2 százalékos, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 9,1 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. 

A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 246 800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 254 300 forint volt, 9,1 százalékkal  nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első négy hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,4 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az áprilisi 3,9, és a január-áprilisi 3,4 százalékos inflációval valamint a nettó keresetek kedvezmények nélkül számolt 9,0 százalékos, illetve 10,4 százalékos növekedésével számolva a reálkeresetek májusban 4,9, az év első négy hónapjában 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A legalább 5 munkatársat teljes munkaidőben foglalkoztató vállalkozásoknál tizedik hónapja kétszámjegyű, áprilisban 10,3 százalékos volt a keresetek közfoglalkoztatottak nélkül számolt emelkedése. (A 2017 márciusa óta eltelt 26 hónapban összesen kétszer nem érte a 10 százalékot a növekedés). A költségvetési szerveknél, a közfoglalkoztatottakat nem számolva,  0,8 százalékkal haladta meg a bruttó és a nettó átlagkereset a tavaly áprilisit.

Az áprilisi keresetek 11,9 százalékkal voltak magasabbak a  feldolgozóiparban és 12,8 százalékkal az építőiparban, mint  egy évvel korábban, és átlagosan bruttó 404 ezer, illetve 275 ezer forintot tettek ki. A pénzügyi,  biztosítási szektorban áprilisban rendszeresen megugranak a bérkifizetések, az idén a havi átlag a 815 ezer forintot is meghaladta, a négyhavi 671 ezer forinthoz képest, ami 3,4, illetve 6,5 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az infokommunikációs szektorban 6,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset és  megközelítette a 633 ezer forintot. A szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területen 10,2 százalékkal 239 ezer forintra nőttek a keresetek.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén alkalmazottak bruttó átlagkeresete 442 ezer forint volt áprilisban, 1,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az oktatásban 3,5 százalékkal, az egészségügyben 3,7 százalékkal 331, illetve 346 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset tavaly április óta. 

– A magyar gazdaság egésze jól teljesít, alapvetően ennek köszönhető, hogy emelkednek a bérek is – hangsúlyozta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva. A Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy

a versenyszférában 11,4 százalékkal növekedtek a bérek az év első négy hónapjában, nagyobb mértékben, mint a közszférában.

Bodó Sándor elmondta, a kormányzati intézkedések komoly szerepet játszanak a gazdaság élénkítésében. Példaként a szociális hozzájárulási adó július 1-jétől érvényes csökkenését említette, ami bérfejlesztésre is lehetőséget biztosít a munkaadóknak.

Az államtitkár kitért arra, hogy a bérek minden ágazatban nőttek áprilisban, jócskán az átlag felett teljesített a turizmus, a vendéglátás, az építőipar, valamint egyes gépipari területek. A kilátásokról szólva Bodó Sándor úgy fogalmazott, a családokat segítő intézkedések az építőiparban komoly lehetőségeket teremtenek. A megfelelő adókedvezményekre, a munkaadók és a munkavállalók által megkötött tartós megállapodásokra a következő időszakban is lehet építeni. Az ország különböző részein eltérő mértékben ugyan, de jelentős igény van szakképzett munkaerőre, és ez is láthatóan emeli a béreket. A versenyképes bérek miatt is egyre többen térnek vissza külföldről a magyar munkaerőpiacra – emelte ki az államtitkár.