A Rákóczi Szövetség pitvarosi szervezete felvidéki kirándulásra vitte el történelmi versenye győztes csapatát. Pozsonyvezekénytől Kassáig sokfelé jártak a négy hetedikes, tótkomlósi diákok és kísérőik.

A napokban négy hetedikes diák: Kancsó Hanna, Vlcskó Szabolcs, Kiszely László és Hajduk László, Szepesiné Ferenczi Andrea tanárnővel a Felvidéken járt a Rákóczi Szövetség pitvarosi helyi szervezet által rendezett történelmi verseny fődijaként. A versenyt az idén a tótkomlósi csapat nyerte, s elkísérték őket az úton Szabó Béláné és Lénárt Imréné pitvarosi Rákóczi szövetség tagjai. Radó Tibor polgármester vezetett az úton, aki édesanyja révén kötődik a Felvidékhez, hiszen azt az 1947-es magyar-csehszlovák lakosságcsere alkalmával telepítették ki Gútáról.

Pozsonyvezekényben – Pitvaros testvértelepülésén kedves, vendégszerető emberek fogadták a társaságot, mely délután bejárta a települést. Mikulas Toncko polgármester kalauzolásával jártak a polgármesteri hivatalban, a séta közben meghallgatták az érdekességeket az itteni nevezetességekről. Végigmentünk a falun, majd egy régi tűzoltó autóval átgurultak Tallósra, majd csónakáztak.

Képek: Facebook/jankojanosiskola

A második nap már a tallósi Esterházy-kastélyt csodálták meg, melynek még. Talán a padlására is felmehettek. Megnézték Fekete-víz partján álló, cölöpös Maticza-vízimalmot. Majd átmentek Galántára az Esterházyak most felújítás alatt álló kastélyába. Ennek parkjában nem csak Kodály Zoltán szobránál, de a játszótéren is remekül eltöltötték az idő. És a kávézóban természetesen Esterházy tortát csemegéztek.

Jártak a taksonyi tájházban, ahol nagy meglepetéssel fedezték fel, a tótkomlósi ipartestület nagy képét.

A következő nap meseszép tájakon átutazva jutottak el Kassára, olyan helyszíneket érintetve, mint Krasznahorka, Fülek… Késő délután Kassa belvárosában sétálgattak, majd este gyönyörködhettek az éjszakai fényekben is, a kivilágított szökőkútban, s annak a harangjátékában

A kirándulás utolsó napjának délelőttjén idegenvezető mutatta meg számukra a város nevezetességeit. Csodálva nézték a hatalmas Szent Erzsébet-dómot lerótták kegyeletüket az ott nyugvó II. Rákóczi Ferenc síremléke előtt, de jártak a Rodostó-házánál, megnézték a Lőcsei-házat, a múzeumot, a színházat, és a város templomait. A belvárosban a város alpolgármestere és felesége kalauzolta a vendégeket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest