Hírek Térség Top

Belelendültek a kiszombori piacépítésbe

Bár a nagy esőzés némileg megakasztotta, de a jó idő beköszöntével ismét nekilendültek a kivitelezők a kiszombori piac építésének.

A tervek szerint szeptember 14-re készül el a Nagyszentmiklósi utca 7. szám alatti háromszög alakul telken az új, 16 asztalos, 115,7 négyzetméter alapterületű piac, melyre egy TOP-os pályázaton 50 millió forintot nyert a helyi önkormányzat, mely a beruházáshoz 15 millió forintot biztosított. A háromszög alakú telken 115,7 négyzetméter alapterületű fedett, 16 asztalos piacépület készül, és felújítják az egykori KTSZ szomszédos épületében található vizesblokkot is. A piacépítés pályázati támogatásához az önkormányzat bruttó 15 millió forint önrészt biztosított. A munkálatok május közepén megindultak, a Hungarosun Bt. kivitelezésében, s most ért el látványos szakaszába, miután befejeződött a tereprendezés.

A piacépítés előzményei nem érdektelenek, hiszen a helyi önkormányzat egyszer már elállt a beruházástól, hatályon kívül helyezve az erről szóló saját határozatát.

A kiszombori képviselő-testület április 8-i rendkívüli nyílt ülésén döntött a „Helyi piac építése Kiszomboron” tárgyú projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindításáról, s az ajánlati felhívást öt ajánlattevőnek is megküldte, így erről értesítést kapott a JOMA KVENT Építőipari Kft., a System Service Kft. a HungaroSun Bt., az SV-2010 Kft. és K-BAUWERK Építő-, és Szerelő Kft.

A testület döntése érthető, hiszen a kormány felhívására, a helyi gazdaság működését segítő helyi-térségi feltételek biztosítása a megyékben „Helyi piac építése Kiszomboron” TOP-os pályázaton 2017-ben már 50 milliót nyertek a helyi piac kialakítására, s az erről szóló támogatási szerződést 2017. június 7-én alá is írták.

Tavaly nyárra azonban kiderült, hogy a piacépítés ennél jóval többe, az akkori kalkulációk szerint 119 millió 325 ezer 337 forintba kerülne. Azaz a kiszombori önkormányzatnak önerőként az elnyert támogatásnál is többet, összesen 74 millió 303 ezer 737 forint önerőt kellene biztosítani. A testület akkor úgy vélte, hogy ez az önerő a támogatáshoz képest aránytalanul nagy terhet róna az önkormányzatra, így a tavaly augusztus 23-i testületi ülésen arról döntöttek, hogy visszaadják a piacpályázatot. Annak ellenére, hogy az előkészítésére 3 millió 793 ezer 910 forintot már elköltöttek.

A testület óvatossága érthető volt, ugyanis az akkor tervezett, azóta már megkezdett bölcsődeépítés érdekében (a Rákóczi utcai egykori iskolaépületet alakítják át és bővítik bölcsődévé) 100 milliós hitelkeret szerződést kellett kötniük a legnagyobb magyar pénzintézettel. Bár ez nem jelenti azt, hogy le is hívják az egész összeget.

Azt, hogy miért helyezte határozaton kívül korábbi a TOP-os pályázat visszaadásáról szóló határozatát a kiszombori képviselő-testület Szegvári Ernőné polgármester korábban portálunknak azt mondta: mindenképpen szerették volna megépíteni a piacot, ez ügyben egyeztettek a megyei önkormányzattal is, s most az eredetinél kisebb műszaki épül a piac, ami kisebb költséget is jelent.

Az új piactértől a község azt várja, hogy a helyi/vidéki őstermelők az eddiginél nagyobb számban kínálják majd friss portékáikat.