Hírek Térség

Nem lehet restaurálni Rónay Cecília festményét

Még az év elején egy, valószínűleg Rónay Cecíliát ábrázoló festményt kapott ajándékba a Kiszomborért Alapítvány és a helyi honismereti kör, melyek azt az önkormányzat tulajdonába adták, hogy a képet restaurálása után a község a Rónay kúria felső szintjén helyezze el. Csakhogy most kiderült, a festményt nem lehet restaurálni. Így is kiállítják.  A képen a festmény.

A keddi testületi ülésen jelentette be Szegvári Ernőné polgármester, hogy bár a restaurátor kérésének megfelelően megerősítették az önkormányzat birtokába került, valószínűleg Rónay Cecíliát ábrázoló festményt, ám azt nem lehet restaurálni, mert ha hozzányúlnának, valószínűleg megsemmisülne. A keretét azonban igen, s ez már folyamatban is van. Kiszombor polgármestere elmondta, a fejlemények miatt ma felkeresik Szabó Tamás restaurátort. Azt is elmondta, hogy a festményt restaurálás nélkül is kiállítják a Rónay-kúria emeleti részében márciusban megnyitott „A zombori Rónay család” című emlékkiállításon.

Mint arról korábban már beszámoltunk,  a kiszombori önkormányzat még az idén januári rendes ülésén döntött arról, hogy átveszi az egy magánszemély által fele-felerészben a Kiszomborért Alapítványnak, illetve a helyi honismereti körnek adományozott, vélhetően Rónay Cecíliát ábrázoló festményt. A képviselő-testület vállalta azt a feltételt is, hogy restauráltatja, majd a Rónay-kúria emeleti kiállításán elhelyezi azt, hogy az a köz számára is megtekinthető legyen. Az alapítvány és a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör kikötötte azt is, hogy az önkormányzat a festményt semmilyen körülmény vagy ok miatt nem adhatja el.

Az, hogy a kép valóban Rónay Cecíliát ábrázolja-e, biztosan senki sem tudja. Annyi valószínű, hogy a kép Bécsben, egy portréfestést végző műhelyben készülhetett – valószínűleg fénykép alapján. A festményen szereplő nő egyébként valóban hasonlít a Rónay Cecíliáról készült, s fennmaradt fényképeken látható nőre.

Rónay Cecíla egy korabeli fényképen

Rónay Cecília annak a Rónay családnak volt a tagja, aki nem csak birtokolta a települést, de több más épület mellett kastélyt is épített benne. Rónay János és Karátson Emília 13 gyermeke közül hatodikként 1841. november 16-án Kiszomboron született és 1915. augusztus 21-én itt is halt meg. Annyit érdemes róla tudni, hogy árvaházat alapított a községben, s nem csak alapított, de segítette is. 1897 karácsonyán például 200 gyermeket ruházott fel, s gazdagon megadományozta őket. És jelentősen és rendszeresen támogatta a helyi óvoda működését, illetve rendszeresen szervezett jótékonysági rendezvényeket, mulatságokat. A most a községi könyvtár által használt épületet, a „Leányvárt” neki és Vilma nővérének építtette édesapjuk 1876 és 1890 között, de a két lány sosem költözött át oda.