Hírek Makó

400 millió forintot költhetnek Makón közösségi és kulturális élet fejlesztésre

Civil szervezetek, művészeti csoportok, és sportegyesületek is pályázhattak a programjaik megszervezéséhez arra a keretre, amelyet a Területi Operatív Program keretein belül kapott a város. A nyerteseknek a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartottak tájékoztatót.

20 makói szervezet igényelt forrást „A helyi közösségi és kulturális élet fejlesztése Makón” pályázat keretén belül támogatásra a közösségi programjaik megvalósításához, közülük 17 nyertes lett, tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet.

Számukra mintegy 165 millió forintot biztosítanak, ebből a forrásból két éven keresztül izgalmas közösségi élet alakulhat ki.  A polgármester kiemelte, a város 2016-ban saját forrásból is indított támogatást a helyi szervezetek, közösségek számára, ám ennek kerete jóval kisebb, így a mostani pályázat komoly segítség a közösségi élet fellendítésére.

A pályázat teljes összege mintegy 400 millió forint, ebből a forrásból lesz kialakítva többek között a Korona első emeletén lévő új közösségi tér, emellett a Csanád és Térsége Gazdakör székháza, és a makó-rákosi művelődési ház is megújul.

 

 

A civil szervezetek közül ráadásul sok olyan van, amelyik a hasonló támogatások nélkül nem tudna programokat szervezni. A Nagycsaládosok Makói Egyesülete is a nyertes pályázók között van, ők 4,5 millió forintot kapnak, a szervezet például, családi napokat, kézműves foglalkozásokat tart majd, illetve megünneplik fennállásuk 15. évfordulóját is.

– Enélkül a támogatás nélkül ezeket a programokat nem tudnánk megvalósítani, hiszen az egyesület olyan tevékenységet nem folytat, amiből bevétele származik. Az önkormányzattól minden évben kapunk működésre támogatást, a programokat azonban csak pályázatokból tudjuk finanszírozni. – mondta el portálunknak Asztalosné Gazsi Veronika, az egyesület elnöke.