Hírek

V4NA: Illegális bevándorlókkal töltené fel Brüsszel az üres munkahelyeket

A legtöbb országból kiutasítják azokat az illegális bevándorlókat, akik papír nélkül érkeznek, ám Brüsszelben most egy új programot indítanának el, ami felkarolja ezeket a migránsokat. A terv szerint velük töltenék fel az üres állásokat ahelyett, hogy hazaküldenék őket. A kezdeményezés nagy felháborodást váltott ki Belgiumban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva az Origo.

Az Actiris állásközvetítő ügynökség pénteki bejelentése szerint a program elsődleges célja, hogy megoldást kínáljanak a munkanélküliségre. A tájékoztatás szerint a migránsokat elsősorban olyan munkakörben alkalmaznák, ahova az alacsony képzettség elegendő. 

Továbbá annak érdekében, hogy el tudják látni ezeket a feladatokat, képzést is biztosítanának számukra.

A programban elsősorban azok a bevándorlók vehetnének részt, akiknek elutasították a menedékkérelmét vagy lejárt a tartózkodási engedélyük, illetve külföldi állampolgárok, de munkanélküliek.

Az ügynökség szóvivője elmondta, hogy: „Tudnunk kell integrálni az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket is a munkaerőpiacra”.

A volt migrációért felelős államtitkár azonban aggodalmának adott hangot. Theo Francken szerint ugyanis a program bevonzaná Európa összes illegális migránsát az országba, hogy papírokat kapjanak, és ezzel elárasztanák Belgiumot. 

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció (MTI fotó)