Hírek Térség Top

Már napi 80-90 adag egytálételt osztanak a kiszombori népkonyhán

Június 11. óta osztanak egytálételt a kiszombori idősek napközi otthonában. Jelenleg már 80-90 adagnál tartanak. A népkonyhai szolgáltatást a Gordiusz Intézmény fenntartásában működő Szolgáltató Centrummal közösen nyújtják. Az ingyenes ebédet kérelmezni kell. A képen az ételosztás helyszíne.

Nem gördített különösebb akadályt az év elején a kiszombori képviselő-testület, a gyulai székhelyű Gordiusz Alapítvány azon kérelme elé, hogy népkonyhát működtetnének a faluban. Annak ellenére sem, hogy a községben működik a szociális étkeztetés. Az egytálételt a helyi idősek otthonában – azaz az Óbébai utca 11. szám alatt – osztják június 11-e óta (itt működik tálalókonyha és akadálymentesített a bejárat). Az ebédért délután negyed 1 és 2 óra között menni. Azt ételhordóban kell hazavinni, helyben nem lehet elfogyasztani, s nem szállítják házhoz sem, mint azt teszi azt az önkormányzat a szociális ebéddel. Míg az utóbbi levesből és második fogásból áll, az egytálétel csak egyetlen (második) fogásból. Regisztrálnia kell magát annak, aki igénybe szeretné venni a népjóléti konyha szolgáltatását, s az itt osztott ebédet mindenki csak a magának viheti el! A maradék, azaz a ki nem osztott étel visszaszállításáról is a Gordiusz Alapítvány gondoskodik. A népkonyhai ingyenes étkeztetést a szociális étkeztetésben részülők nem vehetik igénybe.

Mások azonban igen, ha betöltötték a 18. életévüket s benyújtották a községházára az innen letölthető kérelmet. Ennek pontos kitöltése az igénybevétel elengedhetetlen feltétele. Az adatok azonosítása után jár személyenként a napi egy adag ingyen étel.

A Gordiusz Alapítvány hátterében egyébként a Magyar Pünkösdi Egyház áll. Az interneten megtalálható a „Minőségfejlesztés a segítők segítéséről a szociális szolgáltatásnyújtásig” című, a békéscsabai Közösségi Misszióval és a gyulai Gordiusz Intézménnyel közös projektjük leírása szerint ehhez mintegy 52,5 millió forint pályázati támogatást nyertek. A Gordiusz tevékenységi körében a pszichiátriai betegek nappali ellátásán és a felnőttképzésen túl az étkeztetés is szerepel, így vélhetően ebből finanszírozzák a népkonyhákat: Szegeden és Szentesen többet is, de működtetnek ilyet Kisteleken, Bakson, Sándorfalván, Fábiánsebestyénen, Nagymágocson, Nagytőkén, Dócon, Szatymazon, Zsombón és Kiskunhalason és néhány héttel ezelőtt nyitottak ilyet Csanádpalotán is. Az utóbbi helyen már 130 adagnál tartanak.