Hírek Térség Top

Köszöntötték a nyugdíjba vonuló földeáki óvodavezetőt

A mai földeáki testületi elején köszöntötték Herczegné Varga Anikó óvodavezetőt, aki 27 és fél évig dolgozott a helyi óvodában, s július 31-én nyugdíjba vonul. Az ülés második részében több fontos döntést is hoztak.

Hajnal Gábor Földeák és Simonné Sinkó Erika Óföldeák polgármestere, valamint dr. Varga Károly képviselő hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánt Herczegné Varga Anikónak, míg Tóth Imre alpolgármester, iskolaigazgató azt mondta neki: – Hihetetlen érdemeid vannak, hogy az óvoda így áll. Örülök, hogy Földeákon maradsz és lesz kiről tanácsot kérni.

Az ünnepelt – megköszönve a kedves szavakat – hangsúlyozta: az eltelt évek alatt voltak jó és rosszabb dolgok, de az utóbbiakban mindig sikerült közös megoldást találni. – Úgy érzem, megtettem mindent, amit tudtam – mondta és jó munkát kívánt az óvónőknek.

A testület elfogadta Hajnal Gábor polgármester a két ülés közti történésekről, tárgyalásokról és a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját.

Elfogadták a Somogyi könyvtár által tavaly nyújtott szolgáltatásról szóló beszámolót, melyből kiderült, a helybéliek 23 százaléka könyvtárhasználó. A képviselők engedélyezték, hogy a földeáki könyvtár július 1. és augusztus 31. között hétfőtől csütörtökig reggel fél 8-tól délután 4-ig, pénteken reggel fél 8-tól délután fél 2-ig tartson nyitva.

Döntöttek arról is, hogy augusztus 1-től 2020. július 31-ig meghosszabbítják Herczegné Varga Anikó, a Gagarin utca 7. szám alatti önkormányzati lakásával kapcsolatos bérleti szerződést. A nyugdíjba vonuló óvodavezető ezt azért kérelmezte, mert nem készült el az általa megvásárolt ingatlan felújítása. Ez alatt az év alatt havi 9800 forint lakbért fizet.

Hozzájárultak ahhoz is, hogy július 1-től elindulhasson a faluban a központi nyári diákmunka, melyben összesen 7 regisztrált álláskereső diákot foglalkoztatnának. Erre 934 ezer 787 forint vissza nem térítendő támogatást használnak fel. Júliusban 3, míg augusztusban nap 4 diákot tudnak foglalkoztatni napi 6 órában.

Hatáskör hiánya miatt sajnálkozva elutasították a helyi Szabó Ilona azon javaslatát, miszerint nevezzék el a katolikus templom és a Szent László Gyógyszertár közti fás járdaszakaszt Fertály fasorra vagy Fertály sétányra, Fertály János emlékére. Kiderült, a testület csak közterületnek adhat nevet, ez a terület azonban nem az önkormányzaté, hanem a római katolikus egyház tulajdonában áll. A képviselők kiemelték, hogy Fertály János mindig önzetlenül tett a közösségért, így megérdemelné emléke megörökítését.

A képviselők döntöttek arról, hogy 5 földeáki gyerek a mártélyi taekwon-do táborban való részvételét 50 ezer forinttal támogatják. 100 ezer forinttal támogatják a helyi hittantábor működését azzal a feltétellel, ha a szervezők erre pályázati támogatást nyernek, akkor azt egészítenék ki maximum a 100 ezer forintból. Elfogadták a testület második félévi munkatervét, illetve  100 ezer forint támogatást szavaztak meg a Szivárvány Népdalkörnek, s döntöttek arról, hogy helyi óvodában ősztől 4 csoport indulhat.

Szabóné Bánfi Erika sürgősségi indítványt nyújtott be – saját és három képviselőtársa nevében – az ülésen a képviselői tiszteletdíj-alap létrehozásával kapcsolatban. Erről ugyan folyt polémia, de tárgyalni nem tudta a testület, mert azt a szervezeti és működési szabályzat szerint legkésőbb az ülés előtt napon be kellett volna nyújtania.