Hírek

A testi fenyítéstől Orbán bukásáig – tovább dagad Márki-Zay új botránya

A vásárhelyi polgármester nem ellenzi a testi fenyítést, de elfogadhatatlannak tartja a gyermekbántalmazást. Ahogyan a válást és az abortuszt is. És sajnálná, ha emiatt a társadalmi vita miatt nem tudná megbuktatni az Orbán-rendszertírja a Promenad.

Tovább dagad Márki-Zay Péter legújabb botránya, a polgármester pedig újabb és újabb magyarázkodásokba menekül közösségi oldalán. Több cikkben mutattuk vele, a teljes országos sajtó Vásárhellyel foglalkozik két napja, ám erre most nem lehet büszke a helyi közösség, mert nem a város fejlesztései, sikerei miatt kerültünk reflektorfénybe, hanem a városvezető kijelentéseit cincálja és bírálja leginkább a balliberális média, de ugyanúgy tesznek országos és helyi politikusok, jogászok, gyermekvédelmi szakemberek.

A vásárhelyi polgármester újabb zavaros ügyben kénytelen magyarázkodni, miután egy rádióműsorban azt fejtegette, a gyermekverés, gyermeknevelés területén a magyar szabályozással szemben a kanadait helyesebbnek tartja, az ugyanis nem utasítja el a testi fenyítést.

Most válás- és abortuszellenességét hangoztatja

Márki-Zay legfrissebb, szerdai posztjában kitart amellett, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos hazai jogszabályok túl szigorúak. Tovább magyarázkodik a tekintetben, hogy a testi fenyítés számára nem azonos a gyermek verésével, bántalmazásával, amit ő is elítél.

Ezzel szemben viszont az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága így definiálja a testi fenyítést: „testi erő alkalmazásával történő bármilyen büntetés, melynek célja, hogy akárcsak a legcsekélyebb mértékben is fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozzon”.

Ifj. Lomnici Zoltán jogász pedig az Origo.hu-nak azt mondta az ügyben: „épeszű, felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját.” A szakember szerint ugyanis gyermekbántalmazásnak minősül minden olyan fizikai ráhatás, amely a gyermeknek fizikai vagy lelki sérülést, maradandó károsodást, esetleg halált okoz.

Márki-Zay közösségi oldalán most továbbment, és a gyermekbántalmazást a váláshoz, illetve az abortuszhoz hasonítja. Úgy fogalmaz, számára a gyerekek bántalmazása ugyanúgy elfogadhatatlan, mint a válás és az abortusz is az. Hozzáteszi, az abortuszban és a válásban az is közös, hogy ezek társadalmi elfogadottsága, társadalmi normái nem feltétlenül esnek egybe az ő személyes elveivel, akárcsak a testi fenyítés esetében.

Az Azonnali.hu hírportálnak adott interjújában a polgármester már politikai síkra is terelte a kérdést. Azt nyilatkozta, ha valaki a gyermekek testi fenyítésével, a válással és az abortusszal kapcsolatos nézetei miatt a Fideszre szavaz, „akkor lelke rajta!” Szerinte ha ezek miatt a kijelentései miatt valaki elfordul tőle, akkor „az a Fidesz malmára hajtja a vizet”.

„Ez egy olyan társadalmi vita, aminek szerintem nem sok köze van ahhoz, hogy az Orbán-rendszert el kell takarítani. A vita engem nem zavar önmagában, de ha valaki emiatt azt mondja, hogy maradjon az Orbán-rendszer, azt sajnálnám, emiatt biztos szerencsétlen volt egy szavazókat megosztó vitát provokálni”

– tette még hozzá.

Az Azonnali.hu véleménycikket is közöl a botrányról. A cikk szerzője megjegyzi, a gyerekek „tényleg gyakran idegesítőek, de ennek leginkább éppen az az oka, hogy mondjuk fáradtak, vagy valami olyan bajuk van, ami ebben a formában jelenik meg, vagy az a bajuk, hogy nem figyelnek rájuk, és fel szeretnék hívni magukra a figyelmet. Minderre az orvosság nem a fizikai erőszak, hanem az odafigyelés, a megértés, nagyobb gyerekek esetében a beszélgetés. A gyengéd fizikai kontaktus (például egy ölelés) gyorsabban meg tud nyugtatni egy hisztiző gyereket, mint egy ütés. Ha hét gyereked van, az sem mentség arra, ha a felmerülő konfliktushelyzeteket nem tudod így kezelni. Akkor nem kell hét gyereket vállalni.”

 

Forrás: Promenad