Hírek Térség

Készpénzben fizetik Kiszomboron a tanévkezdési támogatást

Szeptemberre kicserélik a kiszombori iskola focikapuit. Ez volt az egyik eredménye a kiszombori képviselő-testület Balázs Józseffel közös ma délelőtti iskolabejárásának. A testület ezt követő ülésén – többek közt – arról is döntött, hogy az idén az Erzsébet utalvány megszűnése miatt, készpénzben fizeti ki a szülőknek a tanévkezdési támogatást, s jól vizsgázott a csapadékvíz-elvezető rendszer a nagy esőzésben.

A testületi ülés előtt Balázs József tankerületi vezetővel és Szabóné Vígh Erzsébet intézményvezetővel közösen járták be a képviselők az önkormányzat tulajdonában, de a tankerület működtetésében lévő Dózsa György iskola mindkét épületét. S elégedettek voltak az iskola épületek állapotával.

A tankerületi központ tájékoztatója szóbeli kiegészítéseként – már a községházán kezdődött testületi ülésen – Balázs József elmondta: a futópálya javításra szorul, és egy rekortán pálya építésére lépett fel az igény, ahogy tavaly is. Ha lesz erre pályázat, akkor azon indulni szeretnének. Hozzátette : diákönkormányzat alakult a tankerületben, s ennek egy kiszombori tagja is van. Az iskolában a tanulmányi átlag 4-es fölött van! Két osztályba összesen 45 gyerek iratkozott be első osztályba, azaz stabil az iskolai létszám. Korábban 3 évig csak egy első osztályt tudtak indítani. Kiemelte, hogy igen kedvezőek a továbbtanulási arányok. 8-an tanulnak tovább gimnáziumban, 9-en szakközépiskolában, szakgimnáziumban a többi 23. Nemzetközi és országos versenyeken is számos jeles eredményt értek el a kiszombori diákok. A mulasztott órák számát azonban szeretnék csökkenteni.

Szabóné Vígh Erzsébet intézményvezető azzal árnyalta a helyzetet, hogy elmondta, minimális az egy főre eső mulasztások száma. Azok jelentős része 2 diáknak köszönhető, ők emiatt évet is ismételnek. Azt is hangsúlyozta, hogy csupán 4-5 család gyerekei a notórius óramulasztók. Elmondta, hogy a kompetenciaméréskor csökkenteni szeretnék a szint alatt teljesítők és növelni a szint felett teljesítők létszámát.

navigate_before
navigate_next

Balázs József adatai szerint az országos kompetenciamérés szerint romlás nem tapasztalható az iskolában. Az eredmények megfelelnek az országos átlagnak.

Jól vizsgázott a csapadékvíz elvezető rendszer az esős időjárásban, a leesett esőt elvezette a Vályogos-tóba, melynek most csordult át a vize a lefolyásirányba – derült ki Szegvári Ernőné polgármesteri beszámolójából. Körülbelül 1,1 millió forintból csütörtökön várható lesz egy légi és egy földi szúnyoggyérítést, a község megrendelésére. Haladnak a fogorvosnál a munkálatok, körülbelül két hét múlva érkeznek a megrendelt műszerek is. A nyári táborokban résztvevő gyerekek pedig ingyen étkezést kapnak.

Megszűnt az Erzsébet utalvány, így a tanévkezdési támogatást (melyet ruházatra és tankönyv, tanszervásárlásra fordíthattak eddig is) készpénzben vagy a szülők kérésére folyószámlára való átutalással biztosítják.

A kiszombori költségvetés főösszege, a február óta különböző jogcímeken érkezett támogatásoknak köszönhetőn, 1 milliárd 106 millió 152 ezer forintra emelkedett.

Rendkívüli szociális támogatás iránti pályázatot nyújt be az önkormányzat, ezt azok a települések kérhetik, melyek egy főre eső adóbevétele kevesebb, mint 35 ezer forint.

Szabályozták a „Rónay család” című kiállítás nyitvatartási idejét. Így az januárban és februárban zárva tart, de előzetes bejelentkezés alapján látogatható, márciusban, áprilisban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben a könyvtár nyitvatartási idejében nézhető meg, telefonon jelzett igény szerint, míg májusban, júniusban, júliusban és augusztusban nem lesz állandó felügyelet, a könyvtári dolgozó igény szerint megy át, de csak szerda-szombat 8 és délután 4, míg vasárnap 10 és este 6 óra között. A testület a belépti díjak összegét is megszabta: az alapár fejenként 500 forint, a nyugdíjasoknak és a gyermekeknek, 6-tól 18 éves korukig 250 forint, a családi jegy (2 felnőtt és 2-4 gyermek) 1000forint, a kiszomboriaknal 200 forint. A hat éven aluliak pedig, érkezzenek bárhonnan, nem kell belépti díjat fizetniük.