Belföld Kiemelt hírek

Simicska-árvát igazolt Gyurcsány, az ellenzéki keresztapa

Orbán Viktornak sokadszorra lett igaza – vont mérleget a minapi uniós csúcs kapcsán a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán poli­tológus.

Megbukott a csúcsjelölti rendszer, a csúcsjelölteken kívül senki sem érdekelt a fenntartásában – értékelte a múlt heti uniós csúcson történteket lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Ismeretes, a jelek szerint eldőlt, se a néppárti Manfred Weber, se a szociáldemokraták által jelölt Frans Timmermans nem lesz az Euró­pai Bizottság elnöke. Kiszelly szerint alapvetően intézményi vitáról, illetve az Európai Parlament túlterjeszkedéséről van szó, ám az öt éve még működő szisztémát már Angela Merkel is elengedte, Emmanuel Macron pedig végig ellenezte.

Orbán Viktornak sokadszorra lett igaza – vont mérleget a szak­-értő, emlékeztetve, az előző EP-választás után David Cameron brit miniszterelnökkel együtt csak a magyar kormányfő ellenezte Jean-Claude Juncker kinevezését. Látszik, vezetésével az Európai Unió nem haladt előre, nem lett versenyképesebb, sőt a migrációs válságot sem tudta kezelni. Weber és Timmermans a status quo emberei, szintén nem tudnák előre vinni az uniót, márpedig a fontosabb országokban született választási eredmények is azt mutatják, új irány kell, ahogy azt Orbán régóta mondja – véli az elemző.

Ami a Fidesz által javasolttal szemben a baloldalnak udvaroló Európai Néppártot illeti, Weberék sokadszor is bedőltek a liberálisoknak, s így működött Macron megosztási stratégiája. A bajor csúcsjelölt „maga alatt fűrészelte az ágat”, a hatalom ígéretéért cserébe. Kiszelly kifejtette, öt fő uniós pozíciót kell elosztani, erről tehát egyelőre nem sikerült megállapodni. Mindenképp fontos szakasz következik Európa életében, az eddigi unió elérte működési határait, s miután a brüsszeli elit a régi, valójában gazdaságilag, politikailag és társadalmilag is fenntarthatatlan modellhez ragaszkodik, nagy a harc.

Orbán megvétózta a 2050-ig szóló klímacélokat – írta az ellenzéki sajtó a csúcs kapcsán. A szakértő szerint valójában a lengyelek tettek így, s mi csak többedmagunkkal csatlakoztunk ehhez. Minden okunk megvolt erre, hiszen felelős és kiszámítható átmenetet akarunk a megújuló energiákhoz, nem akarunk fejest ugrani a sötétbe, látjuk a németek ideológiai megfontolásból meghozott hibáit. Ismert: Berlin lekapcsolta az atomerőműveket, s most oroszt gáz éget, illetve a korábbinál jóval többet fizet az import áramért. A kormánynak a rezsicsökkentés védelme is fontos, ezért is lényeges lépés, hogy elindult Paks 2 építése. Közben egymás után épülnek a napelemparkok, ami persze nem jut el a liberális buborékba – mutatott rá.

Kiszelly szerint a klímaváltozás természetesen valós folyamat, figyelni kell rá, ám a veszélyeket túldimenzináló „hájpot” most csak azért tornásszák fel Nyugaton, mert ki akarják ütni a migrációt mint metatémát. Az emberjogi aktivizmus kezd nevetségessé válni, a gendernek annyi, ez van helyette. Csakhogy ez ugyanúgy kirekesztő ideológia, hiszen a liberálisok szerint kizárólag úgy lehet védeni a környezetet, ha az ember közben genderista és globalista is.

Az ellenzéki előválasztásról szólva Kiszelly úgy vélekedett, Kálmán Olga Simicska-árva, vagyis az egyik oligarcha, Gyurcsány Ferenc leigazolta a másik oligarcha emberét. Amúgy mindenképp a bukott baloldal győzelmét hozza az előválasztás az ellenzéki oldalon. A három jelölt egy csapatot alkot, bárki nyer, szövetséget kötnek. Ugyanakkor előfodulhat az is, hogy ha nem Kálmán Olga nyer, Gyurcsány Ferenc megpróbálja majd újranyitni az ellenzéki alkut Budapesten. Célja ugyanis továbbra is az MSZP, illetve a többiek gyengítése.