Hírek Kék hírek Térség

Ötvenegy migránst zsúfoltak két mikrobusz rakterébe – Kiszombornál buktak meg

A sértettek sanyargatásával, bűnszövetségben elkövetett embercsempészéssel hét román állampolgárt gyanúsítanak. Kiszombornál buktak meg a kisbusszal. Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) befejezte a csaknem két éve indult ügyben folytatott nyomozást. Az eljárás azt követően indult, hogy a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. augusztus 17-én Kiszombor térségében ellenőriztek egy román rendszámú kisteherautót, melynek rakterében 34, magukat iraki és szír állampolgárnak valló migránst találtak. A jármű mögött közlekedő másik mikrobusz rakterébe további 17, magukat szintén iraki állampolgárnak valló illegális migránst zsúfoltak az embercsempészek.

Ide zsúfolták az emberek egyik csoportját…

A rendőrök a helyszínen két román állampolgárt fogtak el, a KR NNI nyomozói a román társszervekkel együttműködve, az EUROPOL segítségével folytatott információcsere eredményeként a bűncselekménnyel összefüggésben további öt román állampolgárt azonosítottak. A román hatóságok a feltételezett elkövetőket – egy kivételével ­– kiadták hazánknak, ahol azóta is letartóztatásban vannak. Az embercsempészés szervezésével gyanúsítható személy jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős büntetését tölti Romániában.

A KR NNI a nyomozást befejezte, az ügyben keletkezett közel 4000 oldal iratot június 21-én megküldte a Csongrád Megyei Főügyészségnek.