Hírek

Nagyon riasztó jóslat érkezett: soha nem látott migránsválság fenyeget

A világ népessége 2100-ra eléri a 10,9 milliárd főt, míg Afrika népessége megközelíti majd Ázsiáét. A világ tíz legnépesebb országa közül öt Afrikában lesz majd. Mindezek a fejlemények nagyon erős migrációs hullámokat generálhatnak, főleg, ha nem történik Afrikában egy nagyon jelentős életszínvonal-emelkedés – írja az Origo.

Az újabb migránsválságok kialakulásnak az esélyét az ENSZ sem rejti már véka alá, mivel legfrissebb előrejelzésükben egyértelműen leírták, hogy milliók érkezhetnek a csökkenő népességű európai kontinensre.

A következő évtizedekben óriási átrendeződés történhet a világ népességének az alakulásában. Egy friss előrejelzés szerint a Föld népessége 2100-ra 10,9 milliárd fog növekedni, és ezen a szinten meg fog állni, majd pedig lassú csökkenésnek is indul. Azonban, aki ennek fényében kijelentené, hogy a népességrobbanás okozta válságok megszűnnének, az nagyon téved, mivel a 80 év múlva bekövetkező népességcsökkenés nagyrészt annak lesz köszönhető, hogy Ázsiában és Európában nagyon durva visszaesés lesz megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan pedig Afrika 2100-ra gyakorlatilag megközelíti Ázsia népességét, mindez pedig újabb, korábban nem látott migrációs válságokat generálhat. De nézzük részletesen az adatokat. 

 

Hárommilliárddal nőhet Afrika népessége

Az ENSZ becslése szerint 2100-ra világszinten 1,9-re csökken a teljes termékenységi arányszám (ez a szám fejezi ki az egy nőre jutó gyermekek számát, egy népesség akkor stagnál, ha ez az érték 2,1) a mostani 2,5-ről. Várhatóan 2070-ben éri majd el a 2,1-es értéket, így attól kezdve várható a Föld népességének lassú stagnálása, majd csökkenése. Míg napjainkban 31 év a Földön élők átlagéletkora, addig 2100-ban már ez 42 év lesz. Minden bizonnyal 2100-ban már több mint 880 millió olyan ember él majd a Földön, akik 80 évnél idősebbek. A számítások szerint 2073 lesz az első olyan év, amikor több 65 évnél idősebb ember él majd a Földön, mint 15 év alatti.

A következő nyolcvan évben a legnagyobb népességnövekedést Afrika fogja produkálni a becslés szerint. Lakossága a mostani 1,3 milliárdról 4,3 milliárdra növekszik majd 2100-ra. Jól látszik, hogy Afrika a mostani több mint egymilliárdos lakosságát sem képes megfelelően ellátni, folyamatosan érkeznek százezrek az európai kontinensre. Ha az előbb bemutatott népesedési tendencia megvalósul, akkor minden bizonnyal további tízmilliók próbálnak eljutni a világ gazdagabb országaiba eljutni. Ennek a folyamatnak a kicsinyített mását pedig már 2015-ben megismerhettük.

 

Óriási veszteségek Európában

Mindezzel párhuzamosan Európa népessége a 2021-es 748 milliós csúcsról 630 millióra fog visszaesni 2100-ra. A folyamatos csökkenés minden bizonnyal erősíteni fogja az Afrika felől érkező migrációt, ahol ebben a nyolcvan évben 3 milliárdos növekedéssel számolnak a szakértők. Szintén népességcsökkenést várnak a szakemberek Ázsiában és Latin-Amerikában 2100-ra, Ázsiában 2065-re várják a népességszám tetőzését 5,5 milliárd emberrel, majd pedig ettől az évtől kezdve zuhanás lesz a Föld legnagyobb kontinensén is.

A szakértők úgy számolnak, hogy a 2020 és 2100 között várható 3,1 milliárdos népességnövekedés több mint felét hat ország fogja biztosítani. Nigéria, Kongó, Tanzánia, Etiópia, Angola és Pakisztán lesz majd a „felelős” ezen évtizedek népességnövekedésének több mint a feléért. 2100-ra egyébként a világ öt legnépesebb országa közül 5 afrikai lesz, míg jelenleg a top 10-ben egyetlen afrikai ország sincsen. A hatalmas népességrobbanás mellett nem szabad elfelejteni, hogy a világ több régiójában nagyon komoly csökkenéssel kell számolni, és ez a folyamat mutathatja meg a migráció jövőbeni útját.

 

Fokozódó migráció nyomás jöhet

A szakértők szerint 2020-2100 között a Földön 90 országban lesz népességcsökkenés, ezek között ott van gyakorlatilag az összes európai ország. Nagy népességcsökkenés lehet Latin-Amerika és a karibi-térség 50 államának a felében is. A regionális átrendeződéseket mutatja majd az is, hogy míg napjainkban száz gyermekből több mint 50 Ázsiában születik, addigra 2100-ban már csupán 36 újszülött lesz ázsiai és 50 afrikai. A XXII. század fordulóján várhatóan 100 gyermekből csupán 4 lesz európai.

Az ENSZ becslésének a legérdekesebb része, amikor arról írnak, hogy 2010-2020 között már többmilliós migrációs mozgás zajlott le nagyrészt Európa és Észak-Amerika felé. A szakemberek azt jósolják, hogy a jövőben Banglades, Mianmar, Nepál, a Fülöp-szigetek, Szíria és Venezuela felől újabb milliók kelhetnek útra főleg Németország, Fehéroroszország, Észtország, Olaszország, Japán, Oroszország, Szerbia, Ukrajna és Magyarország felé. Mindez a megjegyzés is világosan mutatja, hogy bár Magyarország határaihoz most nem érkeznek százezrek, de a jövőben szinte biztosan nagyon komoly migrációs nyomással kell számolni.

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció