Kiemelt hírek Makó

II. fokú víz-kárelhárítási készültség Makón

Mintegy 100 mm eső esett nagyon rövid idő alatt Makóra, ám a megelőző másfél hónapban is volt több mint 400 mm, ennyit nem tudnak elvezetni a csatornák. Az önkormányzat szakemberek bevonásával folyamatosan dolgozik a helyzet megoldásán, délutánra a képviselőket is összehívta Farkas Éva Erzsébet.

– Az önkormányzat már tegnap éjszaka a szakemberek bevonásával megkezdte a mentési munkálatokat. – tájékoztatott Makó polgármestere, hozzátéve, hogy a kialakult helyzet miatt II. fokú víz-kárelhárítási készültséget rendelt el az önkormányzat. Elsősorban két városrész érintett, a Honvéd, és Vertán-telep egyes részei.

A szivattyúzáshoz több településtől is kapott segítséget a város, ezt megköszönte Farkas Éva Erzsébet, ahogyan a mentésben és kárelhárításban részt vevő rengeteg szakember munkáját is. A polgármester kiemelte, a fertőzések és járványos megbetegedések elkerülése érdekében a lakosság felé is tájékoztatást nyújt az önkormányzat (erről külön anyagban számolunk be), ezt legkésőbb holnap az érintett területek háztartásai megkapják.

Az önkormányzat a vis major helyzetre tekintettel tud nyújtani rendkívüli települési támogatást, a szociális rendeletet akár módosíthatják is, Farkas Éva Erzsébet a kialakult helyzet miatt délutánra a képviselőket is egyeztetésre hívta össze.

A hasonló problémák elkerülését hosszú távon csak az egész várost érintő csapadékvíz elvezetési rendszer rekonstrukciója tudná megoldani, ami több milliárd forint, a tervek viszont gyakorlatilag már megvannak rá. Ezt benyújtják majd a Belügyminisztériumnak, mondta el Farkas Éva Erzsébet.

 

 

 

Balogh Róbert tűzoltóparancsnok hangsúlyozta, elsőként a legfontosabb feladat az volt, hogy fogadóképesség tegyék a csatornákat, amik elviszik a városból a vizet. A Nagyéri csatornánánál gyorsan sikerült eredményt elérni, 25-30 centis vízcsökkentése után sok helyen magától megszűnt a probléma, a víz ugyanis bele tudott folyni. A Honvéd városrészben már nehezebb volt a munka, vannak olyan laposabb részei, ahol a teljes szivattyú kapacitást be kellett vetni.

Az ATIVIZIG már tegnap elkezdte felkészíteni a makói szivattyútelepet, hogy minél hamarabb ürüljön a rendszer, és tudja fogadni a vízmennyiséget. A Jángor-csatornához ennek érdekében szükség volt több gépet is kivezényelni, ezek folyamatosan dolgoznak, míg amíg a veszélyeztetett területekről el nem tűnik a víz. Kádár Mihály műszaki igazgató-helyettes hozzátette: a szivattyútelep kapacitása elegendő.

Alföldvíz Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, ahol vezetékes víz van teljesen biztonságos az ivóvízszolgáltatás, ahol pedig nincs ilyen, ott lajtos kocsikat biztosítanak a lakosok rendelkezésére. Diós Zsolt kommunikációs vezető emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne vezessen csapadékvizet a szennyvízcsatornába, mert az nem odavaló, ha belekerül, az átemelők, és a szennyvíztisztító telep munkáját nehezítik meg.

Azt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának osztályvezetője is megerősítette, hogy a fúrott kutakból most nem szabad vizet fogyasztani, az nem alkalmas főzésre és kézmosásra sem.

dr. Bugyi Györgyi járási tisztifőorvos szerint alapvető higiénés szabályok betartásával, szappanos kézmosással, és kézfertőtlenítéssel nagymértékben csökkenthető a kórokozók száma, ami különösen fontos kisgyermekek és idősek környezetében. Hasmenéses tünetek esetén pedig azonnal a háziorvoshoz kell fordulni.

A kormányhivatal a lakosság tájékoztatásában a közegészségügyi helyzet felmérésében és értékelésében, a járványügyi kockázat minimálisra csökkentésében, és a fertőző betegségek megelőzésében nyújt most segítséget.

 

navigate_before
navigate_next

 

Az önkormányzat a vagyon és műszaki csoportok, valamint a makói ENI segítségével megkezdte a kárfelmérést, amelyben 15 szociális munkás vesz részt. Közel félszáz épületet jártak már végig, három olyan ingatlan van, ahol kértek elhelyezést, kettőben pedig úgy nyilatkoztak, hogy akkor vennének ilyet igénybe, ha még több csapadék esik majd. További három család kért segítséget a bútoraik elhelyezésében.

Nem csak a városban, hanem a külterületi tanyákban is okozott gondot a nagy mennyiségű csapadék, istállókat is öntött el a víz, számolt be róla Kádár József. Ebben az önkormányzat szakemberekkel együtt segít, ám a gazdák is összefogtak a helyzet megoldására.

A Csanád és Térsége Gazdakör elnöke azt is hangsúlyozta, fontos látni, hogy a mostani problémák kialakulásához nagymértékben hozzájárult az elmúlt másfél hónap, ez idő alatt ugyanis egyévnyi csapadék, mintegy 4-500 mm hullott le, ami már eleve gondot okozott. Az elmúlt 24 órában leeső közel 100 mm csapadék, ami ehhez jött, már olyan jelentős volt, hogy nem győzték a csatornák elvezetni.